Να καθορίσει επειγόντως την επιστροφή στη φυλακή της Χάγης του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι, ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICTY) Σερζ Μπράμερτζ από το συμβούλιο εφετών του ICTY. Ο Σέσελι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Το δικαστικό συμβούλιο του διεθνούς δικαστηρίου, αντί να εκδώσει αμέσως εντολή εφαρμογής της απόφασης επιστροφής του Σέσελι στη φυλακή Σεβενίνγκεν του ICTY, που έλαβε το συμβούλιο εφετών στις 30 Μαρτίου, ζήτησε νέα έκθεση για την κατάσταση της υγείας του κατηγορούμενου.

«Στο δικαστικό συμβούλιο δεν δόθηκαν περιθώρια για να λάβει απόφαση, εάν θα ανακληθεί η προσωρινή αποφυλάκιση ή να αποφασίσει το χρονικό πλαίσιο για την εκτέλεση της απόφασης» δήλωσε ο κ. Μπράμερτζ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης του εφετείου» ανέφερε ο κ. Μπράμερτζ και πρόσθεσε ότι η εκτέλεση της απόφασης του συμβουλίου εφετών δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση της υγείας του Βόισλαβ Σέσελι.

Το συμβούλιο εφετών του ICTY αποφάσισε ότι ο αρχηγός του SRS πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή λόγω δηλώσεών του ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει οικειοθελώς στο ICTY, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισής του.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY είχε δηλώσει, στις αρχές του μήνα, ότι η συμπεριφορά του Βόισλαβ Σέσελι ενθαρρύνει τις εντάσεις στην περιοχή και ότι το πιο σημαντικό είναι το δικαστήριο να εκδώσει την ετυμηγορία για τον κατηγορούμενο.
Ταυτόχρονα, ο Μίλοβαν Μπόγιτς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη θεραπεία του αρχηγού του SRS, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στη Χάγη για να καταθέσει ενόρκως για την κατάσταση της υγείας του Βόισλαβ Σέσελι.

Ο κ. Μπόγιτς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Βέτσερνιε Νόβοστι” του Βελιγραδίου, είπε ότι δεν θα παρουσιάσει κανένα έγγραφο από τον ιατρικό φάκελο για την ασθένεια του Βόισλαβ Σέσελι, επειδή δεν έχει την άδεια του ασθενούς, αλλά ότι μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του δικαστηρίου.

«Δεν χρειάζομαι άδεια από τον Σέσελι για να πάω στη Χάγη. Μπορώ να πάω να καταθέσω» ανέφερε ο κ. Μπόγιτς.
Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY, στις 10 Απριλίου, έδωσε εντολή στη γραμματεία του δικαστηρίου να επικοινωνήσει με την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τον Σέσελι και να συγκεντρώσει στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του.