Τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/Biontech κατά του κορονοϊού και όχι το σκεύασμα της Moderna συνιστά στους νεαρούς κάτω των 30 ετών και η Γερμανία μετά τη Γαλλία εξηγώντας πως έχει συνδεθεί με μικρότερο αριθμό περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε σχέση με το σκεύασμα της Moderna.

Ειδικότερα, η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας (STIKO) όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνιστά την χρήση του εμβολίου των Pfizer/Biontech κατά της Covid-19 στα άτομα κάτω των 30 ετών.

«Έχει συνδεθεί με μικρότερο αριθμό περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε σχέση με το εμβόλιο της Moderna» επισημαίνει χαρακτηριστικά η συμβουλευτική επιτροπή της Γερμανίας με θέμα τους εμβολιασμούς.

Η επιτροπή επίσης όπως υπογραμμίζει συνιστά τον εμβολιασμό των εγκύων, ανεξαρτήτως ηλικίας, με το σκεύασμα των Pfizer/Biontech.

Pfizer

Τι προτείνει η Γαλλία

Να εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer αντί για αυτό της Moderna, όταν αυτό είναι εφικτό συνέστησε την Τρίτη (9/11) και η Γαλλία στους κάτω των 30 ετών.

«Το σκεύασμα της Moderna ενέχει συγκριτικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων» τόνισαν οι ειδικοί.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS), η οποία παρέχει συμβουλές για τον τομέα της υγείας, αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύει ή να δίνει άδεια σε φάρμακα και σκευάσματα, επικαλέστηκε «πολύ σπάνιο» κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, βασιζόμενη σε πρόσφατα στοιχεία για το εμβόλιο της Moderna και σε μια γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (8/11).