Την αλληλεγγύη της προς την Ιορδανία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτρόπαια εκτέλεση του πιλότου Μάαζ ελ Κασάμπεχ, που ήταν όμηρος στα χέρια τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ταυτόχρονα όμως, στη συνδυαστική της ανακοίνωση, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι άσκησε κριτική στο Αμάν για την άμεση εκτέλεση δύο Ιρακινών τζιχαντιστών, ενός άντρα και μιας γυναίκας.

«Ενώ πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να κάνουμε τους δράστες να λογοδοτούν, η αντίδρασή μας στην απειλή που θέτει (το Ισλαμικό Κράτος) πρέπει να είναι συνεπής με τις κοινές αξίες μας για τη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των κρατουμένων», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η δράση μας πρέπει να διέπεται από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου. Η ευρωπαϊκή θέση έναντι στη θανατική ποινή παραμένει αμετάβλητη και πιστεύουμε ότι η θανατική ποινή δεν εξυπηρετεί κανένα αποτρεπτικό σκοπό» συμπλήρωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μογκερίνι πάντως επαίνεσε το ρόλο της Ιορδανίας στην «πρώτη γραμμή της μάχης» κατά του Ισλαμικού Κράτους και για τις προσπάθειες που καταβάλει στην υποδοχή των προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ.

Νωρίς το πρωί σήμερα η Ιορδανία εκτέλεσε δια απαγχονισμού τη Σατζίντα αλ Ρισάουι, την Ιρακινή που πήρε μέρος στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αμάν πριν από 10 χρόνια, καθώς και ένα στέλεχος της αλ Κάιντα, τον επίσης Ιρακινό Ζιάντ Καρμπούλι.