Η παγκόσμια κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της μετά τη βάρβαρη δολοφονία του ιορδανού πιλότου Μάαζ ελ Κασάσμπεχ από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι τον έκλεισαν μέσα σε ένα κλουβί και τον έκαψαν ζωντανό.

Ο Κασάσμπεχ, που είχε αιχμαλωτιστεί όταν το μαχητικό του F-16 συνετρίβη στη Συρία στις 24 Δεκεμβρίου, φαίνεται σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να καίγεται ζωντανός μέσα σε ένα μαύρο κλουβί.

H Ιορδανία εκτέλεσε σήμερα τα ξημερώματα δύο ιρακινούς τζιχαντιστές, κρατούμενους στις φυλακές της, σε αντίποινα για την εκτέλεση του ιορδανού πιλότου Μάαζ αλ Κασάσμπεχ.

Η καμικάζι Σατζίντα Αλ-Ρισάουϊ, που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη συμμετοχή της στις αιματηρές επιθέσεις το 2005 στο Αμάν και επρόκειτο να απελευθερωθεί σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση του ιορδανού πιλότου και ο Ζιάντ Καρμπούλι, στέλεχος της Αλ Κάιντα, εκτελέστηκαν στις 4:00 τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μοχάμαντ Μομάνι.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, καταδίκασε τη δολοφονία του ιορδανού πιλότου λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο πέθανε ο άνδρας ήταν μια πράξη καθαρής φρίκης.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει τη δολοφονία του Κασάμπεχ από το Ισλαμικό Κράτος, μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν λογαριάζει στο ελάχιστο την ανθρώπινη ζωή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν. «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλες τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την οργή του για τη δολοφονία του ιορδανού πιλότου από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά της κυβέρνησής του να μην ενδώσει στην τρομοκρατία.

Ο Άμπε είπε ενώπιον επιτροπής για τον προϋπολογισμό ότι σκοπεύει να επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια της Ιαπωνίας στην περιοχή. Ανέφερε επίσης ότι το Τόκιο θα παραμείνει πιστό στις δεσμεύσεις του για τη συμβολή της Ιαπωνίας στον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.