Το μύθο της παντοδύναμης και κραταιάς Γερμανίας γκρεμίζει η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης.

Όπως σχολιάζει το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση: «Η Γερμανία επιβάλλει τη θέλησή της στην υπόλοιπη Ευρώπη: Με αυτήν την εντύπωση ψηφίζεται στο τέλος της εβδομάδας στην Ελλάδα ένα νέο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση παντοδύναμη – αυτό δείχνει και η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ».

Μάλιστα το Spiegel εκτιμά ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται μεταξύ άλλων «και στην ολοένα δημοφιλέστερη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία υποδουλώνει διά της πολιτικής λιτότητας την νότια Ευρώπη υπέρ των δικών της συμφερόντων. Αυτό είναι ανοησία παρά την αναμφισβήτητα ισχυρή επιρροή της γερμανικής κυβέρνησης. Αν οι εξελίξεις στην Ευρώπη ρυθμίζονταν πραγματικά από τις επιθυμίες της Γερμανίας, τότε δεν θα είχαμε καταλήξει ποτέ σε αυτό το πρόγραμμα».

«Ας ελπίσουμε ότι και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα αισθάνεται ότι δεσμεύεται από τις προηγούμενες συμφωνίες», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.