Ένα απίστευτο μπαράζ δημοσκοπήσεων βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής. Μέχρι τότε μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, ενώ μένει να φανεί αν οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους.

Αυτό που είναι γεγονός και δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί είναι ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα θολά σημεία, ορισμένες γκρίζες ζώνες που θα ξεδιαλύνουν το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.


Οι γκρίζες ζώνες είναι οι εξής:

– Το τελευταίο 24ωρο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγαλώνει η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ορισμένες δίνουν διαφορά 9,9%, ενώ οι υπόλοιπες κινούνται στο 5-6%. Το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξει απάντηση για τη διαφορά και ποια είναι πραγματικά.

– Θολό είναι το τοπίο για την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να την ακουμπάει, όμως για την ώρα οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν αυτοδυναμία.

– Έξι κόμματα φαίνεται ότι θα μπουν στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Τα θολά σημεία είναι ότι η σειρά αλλάζει από εταιρεία σε εταιρεία, ενώ ορισμένες μετρήσεις δίνουν μέσα τους Ανεξάρτητους Έλληνες και άλλες δίνουν οριακά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

-Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν πιο είναι τρίτο κόμμα. Μπορεί οι περισσότερες να δίνουν Το Ποτάμι, όμως τα κόμματα που έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό είναι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την έρευνα της GPO για το Mega ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 6% αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Οκτώ κόμματα στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Στο 5% ανέρχεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 35% και η ΝΔ 30%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται «Το Ποτάμι» με 7% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%, ο ΛΑΟΣ με 2% και οι Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ με 0,5%.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ δείχνει η πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.153 νοικοκυριών η εταιρεία Marc για τον ALPHA.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 32,2% από 29,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, όμως η έκπληξη είναι για τη ΝΔ η οποία από 26,4% στη προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, πέφτει στο 26%.

Τρίτο κόμμα έρχεται Το Ποτάμι με 6,3% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,1%, το ΚΚΕ με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%.

Εκτός Βουλής σύμφωνα με την δημοσκόπηση μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,2% και οι Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ με 1%. Άλλο κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το 2,5% των ερωτηθέντων, άκυρο-λευκό και αποχή επέλεξαν το 1,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,1%.

Σύμφωνα με την Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ανέρχεται στις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 5,3 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29,6% και η ΝΔ 25,2%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται «Το Ποτάμι» με 5,9% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,4%, το ΚΚΕ με 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, το ΠΑΣΟΚ με 3,3%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,4% και ο ΛΑΟΣ με 1%.

Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,9% των ερωτηθέντων, Λευκό ή Άκυρο 2,6%, Αποχή 6,1% και Αναποφάσιστοι 8,1%. Δεν απάντησε το 1% του δείγματος.

Στην εκτίμηση ψήφου μετά την αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά μεγαλώνει στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36% και η ΝΔ 30,7%. Τρίτο κόμμα Το Ποτάμι με 7,2%.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2%, το ΠΑΣΟΚ με 4%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,6% και ο ΛΑΟΣ με 1,2%. Άλλο κόμμα 4,8%.

Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 19-21 Ιανουαρίου 2015.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με 4,8 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση της Rass, που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα Επένδυση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,3% και η ΝΔ 26,5%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται Το Ποτάμι με 6,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%.

Άλλο κόμμα 5,5%. Λευκό ή άκυρο 1%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 8,2% του δείγματος.

Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-21 Ιανουαρίου 2015.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 9,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εθνικές (βουλευτικές) εκλογές ποιο από τα παρακάτω κόμματα θα ψηφίζατε;» τον ΣΥΡΙΖΑ επιλεγεί το 30,2% και τη ΝΔ το 20,3% των ερωτηθέντων (τα ποσοστά των δύο ήταν 28,7% και 21,8%, αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση που είχε παρουσιάσει η ίδια εταιρεία το διάστημα 12 -15 Ιανουαρίου 2015).

Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,8%. Ακολουθούν Το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 3,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,2%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,7% και το ΛΑ.Ο.Σ με 1,3%.