Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ραμάλα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία ενός υπουργού τους, του Ζίαντ Αμπού Έιν, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, γεγονός που κλιμακώνει την οργή των Παλαιστινίων απέναντι στην ισραηλινή κατοχή.

Σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί από το καλοκαίρι μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο θάνατος ενός βετεράνου πολιτικού που πρωτοστάτησε στον αγώνα των Παλαιστινίων και που είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχασε την ζωή του σε τέτοιου είδους συνθήκες, εγείρει τους φόβους για ένα νέο ξέσπασμα βίας.

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά την κηδεία του, τα οποία η ισραηλινή αστυνομία χαρακτήρισε μικρής έκτασης στην Ψαγκότ, το Νάμπι Σάλεχ, την Καλάντια και την Χεβρώνα όπου Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας προτού τους απωθήσει η αστυνομία χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Ο κίνδυνος ωστόσο να σημειωθούν ταραχές είναι υψηλότερος αύριο Παρασκευή, την ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων, όπου συχνά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε δύο τάγματα στρατιωτών και δύο επιπλέον ομάδας συνοριοφυλάκων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια.

Τη σορό του Έιν συνόδευσαν πολλοί πολίτες και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έως το νεκροταφείο του αλ Μπίρεχ, στα περίχωρα της Ραμάλας όπου κηδεύτηκε ενώ το πλήθος φώναζε «Θα εκδικηθούμε για εσένα με το δικό μας αίμα, ο Θεός είναι μεγάλος!» και «Θα συνεχίσουμε τη μάχη σου!».

Πριν πολλοί είχαν σπεύσει στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου να υποδεχθούν το φέρετρο με τη σορό του Έιν που ήταν καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία.

«Εκδίκηση» φώναζαν ορισμένοι και άλλοι έλεγαν το σύνθημα: «το αίμα σου δεν χύθηκε μάταια».

Το Ισραήλ πάντως απευθύνει έκκληση για ηρεμία. Χθες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και σήμερα ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν διαβεβαίωσαν για τη διεξαγωγή έρευνας και υπογράμμισαν την ανάγκη να «επικρατήσει ηρεμία και (οι εμπλεκόμενοι) να αντιδράσουν με τρόπο υπεύθυνο».