Η μητέρα ενός νηπίου, η υπόθεση του οποίου προσέλκυσε διεθνή προσοχή, παρουσιάστηκε χθες ενώπιον των αρχών της Ονδούρας για να ζητήσει πίσω τον γιο της, ο οποίος βρέθηκε στην μεξικανική πολιτεία Βερακρούς, μόνος, πλάι σε ένα φορτηγό που μετέφερε πάνω από 100 μετανάστες σε αποπνικτικές συνθήκες. Χωρίς μπλούζα, το αγοράκι, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 2 ετών, βρέθηκε μόνο, πλάι σε δρόμο στη Βερακρούς, έχοντας γύρω του περιτυλίγματα σνακ, μισοάδεια μπουκάλια νερό, ρούχα άλλων μεταναστών και μαύρες σακούλες σκουπιδιών, αναφέρει το Reuters.

Η Λουτγάρδα Μαδριγάλ, νομική σύμβουλος της υπηρεσίας προστασίας παιδιών και εφήβων της πολιτείας, ανέφερε πως η μητέρα ήρθε σε επαφή με τις αρχές της Ονδούρας όταν είδε τη φωτογραφία του παιδιού, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του καλυμμένα, σε διεθνή ΜΜΕ. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα με ποιον τρόπο η γυναίκα – τα στοιχεία της δεν δημοσιοποιήθηκαν – μπόρεσε να πιστοποιήσει πως είναι η μητέρα του παιδιού.

Το αγοράκι είναι καλά στην υγεία του και η εξέταση στην οποία υποβλήθηκε για τον νέο κορονοϊό έδειξε πως δεν έχει μολυνθεί, αλλά κλαίει συνέχεια και ζητάει τους γονείς του, είπε η κυρία Μαδριγάλ. Προς το παρόν φιλοξενείται σε καταφύγιο ασυνόδευτων ανηλίκων. «Καθώς έγινε διεθνής είδηση, τον είδε και πήγε και παρουσιάστηκε ως η μητέρα στην υπηρεσία μετανάστευσης» της πατρίδας της, εξήγησε η κυρία Μαδριγάλ. «Θα αρχίσουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού του παιδιού». Ούτε το όνομα του νηπίου δόθηκε στη δημοσιότητα. Δεν είναι γνωστό πώς το παιδί κατέληξε στο Μεξικό.

Χιλιάδες παιδιά από χώρες της Κεντρικής Αμερικής έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα του Μεξικού και έχουν μπει στις ΗΠΑ χωρίς τους γονείς τους, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και συνοριοφυλακής (CBP). Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στα σύνορα, είπε πως η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στα παιδιά και σε πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράτυπης μετανάστευσης.

(φωτογραφία αρχείου)