Τα μέλη του πολιτειακού κοινοβουλίου στην Ιδάλγο ψήφισαν χθες υπέρ της άρσης των ποινών για την άμβλωση, με την πολιτεία να γίνεται η τρίτη που επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν την επιλογή να τερματίσουν την κύηση στην κυρίως ρωμαιοκαθολική χώρα.

Το μέτρο εγκρίθηκε με 16 ψήφους υπέρ και μία αποχή επί των 28 μελών του κοινοβουλίου που ήταν παρόντα, διευκρίνισε το Κογκρέσο της Ιδάλγο μέσω Twitter.

Μόνο το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, όπου βρίσκεται η αχανής πρωτεύουσα, και η νότια πολιτεία Οαχάκα επιτρέπουν επίσης την άμβλωση ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.

Ο νόμος στην Ιδάλγο θα τεθεί σε ισχύ αφού δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης της πολιτείας.

Οι αρχές στην πολιτεία, που γειτονεύει με την περιοχή της πρωτεύουσας, επέτρεπαν την άμβλωση μόνο κατ’ εξαίρεση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα αν η μέλλουσα μητέρα είχε υποστεί βιασμό.

Δεκάδες γυναίκες που φόραγαν πράσινα μαντίλια, σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος της Λατινικής Αμερικής που αξιώνει την αποποινικοποίηση της άμβλωσης, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ.

Σε όλη τη Λατινική Αμερική, η νομοθεσία για την άμβλωση συγκαταλέγεται στις αυστηρότερες στον κόσμο, όμως με κινητοποιήσεις που μεγεθύνονται φεμινιστικά κινήματα ζητούν μεταρρυθμίσεις· στην Αργεντινή οι αμβλώσεις αποποινικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.