Ο κροίσος της τεχνολογικής βιομηχανίας Τζον ΜακΆφι πέρασε μόνος τις τελευταίες ώρες στο κελί του, μέσα σε ισπανική φυλακή, προβληματισμένος με την πρόσφατη απόφαση να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τη φοροδιαφυγή που τον κατηγορούσε το αμερικανικό Δημόσιο.

Τζον ΜακΆφι: Οι τελευταίες ώρες της ζωής του εκκεντρικού μεγιστάνα στη φυλακή

Ο 75χρονος μεγιστάνας του antivirus λογισμικού παραπονιόταν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ότι δεν ένιωθε καλά. Ήταν σε άσχημη κατάσταση, τους έλεγε, και φοβόταν πως θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Γύρω στις 4:00 το απόγευμα της Τετάρτης, του ζήτησαν να επιστρέψει στο κελί του, το οποίο ήταν άδειο εκείνη την ώρα, ο συγκρατούμενός του δεν είχε γυρίσει ακόμα. Δύο ώρες αργότερα, οι σωφρονιστικοί το βρήκαν κρεμασμένο στο κελί, σε αυτό που φαινόταν να είναι αυτοκτονία.

Οι αξιωματούχοι της φυλακής στη Βαρκελώνη δήλωσαν πως δεν θεωρούσαν ότι υπήρχε πιθανότητα να αυτοκτονήσει ο ΜακΆφι, γι’ αυτό και δεν τον παρακολουθούσαν επί 24ώρου βάσεως.

«Ήμασταν οι πρώτοι που εκπλαγήκαμε», δήλωσε ένας από τους φρουρούς στην El Pais.

Ο εκκεντικός μεγιστάνας βρισκόταν στη φυλακή της Βαρκελώνης από τις 4 Οκτωβρίου και τον θεωρούσαν υπόδειγμα κρατουμένου. Ήταν «ένας κρατούμενος για οικονομικά εγκλήματα με μια απολύτως φυσιολογική ζωή», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα πηγή από τη φυλακή.

Ο ΜακΆφι είχε ζητήσει από ισπανικό δικαστήριο να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, καθώς εκεί τον περίμενε η εισαγγελία του Τενεσί, που τον κατηγόρησε το 2020 για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με την El Pais, ζήτησε τη μη έκδοσή του για ανθρωπιστικούς λόγους, ισχυριζόμενος πως η υγεία του ήταν εύθραυστη και πως υπέφερε από «σοβαρά προβλήματα υγείας».

Την Τετάρτη το πρωί έμαθε ωστόσο πως θα τον στείλουν στην Αμερική. Όταν πήγε στο κελί του, είχε ακόμα στα χέρια τα δικαστικά έγγραφα.