Για σύγκρουση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της συνάντησής της στην Άγκυρα κάνει λόγο ο διεθνής τύπος αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο μετά τη συνέντευξη τύπου το Reuters δημοσίευσε τηλεγράφημα για το επεισόδιο μεταξύ των δύο υπουργών με τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συγκρούεται με Τούρκο ομόλογό του σε συνέντευξη Τύπου».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συγκρούστηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, η οποία ξεκίνησε με ελπίδες για βελτιωμένες σχέσεις, αλλά γρήγορα κατέληξε σε κατηγορίες και από τις δύο πλευρές» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Επιδιώκοντας να χαλαρώσει μήνες εντάσεων λόγω των εδαφικών διαφορών στη Μεσόγειο, ο Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις για τυχόν παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ελλάδας».

Και καταλήγει: «Τα σχόλιά του προκάλεσαν μια οργισμένη απάντηση από τον Τσαβούσογλου που τα χαρακτήρισε “απαράδεκτα”, ωθώντας τον Δένδια να πει ότι ήταν έκπληκτος αν ο Τσαβούσογλου περίμενε να μην αντιδράσει σαν να μην είχε συμβεί τίποτα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Αντάλλαξαν κατηγορίες»

Με τίτλο «Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συγκρούονται σε συνέντευξη τύπου» κάλυψε το επεισόδιο το Αljazeera.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αντάλλαξαν κατηγορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ευμετάβλητης συνέντευξης τύπου στο τέλος της πρώτης τους συνάντησης για πάνω από ένα χρόνο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα του France24.com, το οποίο κάνει λόγο για σύγκρουση των δύο υπουργών εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη τύπου. «Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου και του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια είχαν ως φαινομενικό στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους μετά από ένα χρόνο περίπλοκων διαφορών» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο τουρκικός τύπος για το επεισόδιο

Με τίτλο «ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συγκρούστηκαν ζωντανά» αναφέρεται στο περιστατικό η τουρκική Cumhuriyet.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Υπήρχε ένταση μεταξύ των δύο υπουργών κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης. Οι δύο υπουργοί διαφώνησαν πάνω από την υφαλοκρηπίδα, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Από την πλευρά του το CNN Turk δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Τελευταία στιγμή… αντίδραση του Υπουργού Τσαβούσογλου στον Δένδιας: Ήταν απαράδεκτες οι κατηγορίες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε κοινή δήλωση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Μετά τις δηλώσεις του Δένδια, ο υπουργός Τσαβούσογλου αντέδρασε και είπε: “Δεν κατηγόρησα την Ελλάδα στην ομιλία μου. Ο Νίκος Δένδιας δυστυχώς εξαπέλυσε εξαιρετικά απαράδεκτες κατηγορίες κατά της χώρας μου. Μίλησε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθώ”».