Σφοδρές εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούγονταν στα προάστια της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Κίεβο και η Μόσχα για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο Ντονέτσκ μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στα βορειοδυτικά της πόλης, που πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών αριθμούσε περίπου 1 εκατ. κατοίκους. Στήλες γκρίζου καπνού υψώνονταν από μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Η προεδρία της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησε με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι ο Πούτιν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαίωσε πως συνήφθη εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το περασμένο Σαββατοκύριακο ισχύει.

«Δεν έχουμε μια αξιόπιστη επιβεβαίωση αυτού που πιθανόν ή πράγματι συμφωνήθηκε και το τι αφορά και πώς θα εφαρμοστεί. Επομένως, επιμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Σάββατο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

(Φωτογραφία αρχείου)