Tον εμβολιασμό των εφήβων 12 έως 15 ετών θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάιο το Ισραήλ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα υγείας, μετά την ανακοίνωση των Pfizer-BioNTech σύμφωνα με την οποία το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και με αποτελεσματικότητα 100%.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βασίζεται στην καινοτόμα τεχνολογία mRNA και ήταν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στον δυτικό κόσμο στα τέλη του 2020.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν άδεια για την χορήγησή του σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Εκτοτε, έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια ενήλικες σε 65 χώρες. Μελέτη επί πραγματικών δεδομένων στο Ισραήλ έδειξε αποτελεσματικότητα 94% σε δείγμα 1,2 εκατομμυρίου ανθρώπων.

Χθες, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 100% στους εφήβους 12 έως 15 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής και εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θα ξεκινήσει πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙΙ που πραγματοποιήθηκαν σε 2.260 εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες «έδειξαν αποτελεσματικότητα 100% και την ανάπτυξη ισχυρών αντισωμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωσή των δύο εταιρειών, οι οποίες προσεχώς θα ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές την έγκριση του εμβολίου για τους εφήβους.

Ο διευθυντής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν θεωρεί ότι τα αποτελέσματα στα άτομα 12-15 ετών «είναι πολύ ενθαρρυντικά δεδομένων των τάσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες βδομάδες σε ό,τι αφορά την μετάδοση της βρετανικής παραλλαγής του ιού».

«Περιμένουμε την έγκριση της αμερικανικής FDA», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο ισραηλινός συντονιστής για την αντιμετώπιση της επιδημίας Νάχμαν Ας. «Στην συνέχεια θα συζητηθεί από την δική μας ομάδα εμβολιασμού…θα πάρει ακόμη μερικές εβδομάδες, ανάμεσα στον ένα και τους δύο μήνες».

Τα παιδιά είναι λιγότερα εκτεθειμένα σε σοβαρή προσβολή από τον ιό, ενώ τα άτομα κάτω των 10 ετών τον μεταδίδουν λιγότερο, κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός τους δεν αποτελεί προτεραιότητα προς το παρόν.

Ωστόσο, «παρατηρούμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων παιδιών, ορισμένων χωρίς συμπτώματα που υποφέρουν από επιπλοκές μέχρι του σημείου να χάνουν τις αισθήσεις τους», δήλωσε ο διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Υγείας Χέζι Λεβί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού. Θεωρεί ότι ο εμβολιασμός της ηλικιακής κατηγορίας 12-15 ετών θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάιο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Pfizer/BioNTech ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές στα παιδιά, αρχικά στην κατηγορία 5 έως 11 ετών. Την επόμενη εβδομάδα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών θα λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου στο πλαίσιο έρευνας που θα καλύψει επίσης τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών.