Η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε χθες τη σύμβαση για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 από την κινεζική εταιρεία παραγωγής «Sinopharm».

Με τη συμφωνία αυτή, η χώρα θα προμηθευτεί από την «Sinopharm» 200.000 εμβόλια, τα οποία αναμένεται να φτάσουν εντός του μήνα Φεβρουαρίου.

Η ακριβής ημερομηνία άφιξης των εμβολίων αυτών και όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με την παράδοσή τους, αναμένεται να καθοριστούν τις επόμενες ημέρες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα εμβόλια αυτά θα είναι τα πρώτα κατά του Covid-19 που θα φθάσουν στη χώρα, και η Βόρεια Μακεδονία, μετά από πολλές παλινωδίες, θα είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού.

Το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει ότι έχει καταστρωθεί ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μεταφορά των εμβολίων από το αεροδρόμιο των Σκοπίων και την αποθήκευσή τους σε κατάλληλους χώρους, όπως και για τη διανομή τους στα σημεία όπου θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και ακολούθως οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.

Η Βόρεια Μακεδονία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δεν έχει προμηθευτεί ακόμη κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, λόγω και της γενικότερης αποτυχίας με τις παραδόσεις εμβολίων παγκοσμίως.

Υπολόγιζε ότι θα ελάμβανε τον Ιανουάριο μία ικανοποιητική ποσότητα εμβολίων της «Pfizer» προκειμένου να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς του πληθυσμού της, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και απευθύνθηκε τελικά στην κινεζική «Sinopharm» από την οποία θα προμηθευτεί 200.000 εμβόλια μέχρι τα τέλη του μήνα.

Παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία μετρά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού και θανάτων από επιπτώσεις της νόσου σε σχέση με τον πληθυσμό της, εδώ και πάνω από ένα μήνα έχει χαλαρώσει αρκετά τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς της Covid-19 στην κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου στη χώρα λειτουργούν κανονικά, με την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων και με συγκεκριμένο αριθμό πελατών σε αυτά, ενώ τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες επιτρέπεται να λειτουργούν μέχρι τις 9 ώρα το βράδυ.

Επίσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτιών και στις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας, ενώ όσοι εισέρχονται σε αυτήν δεν υποχρεούνται να φέρουν αρνητικό PCR τεστ κορονοϊού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο βασικός λόγος άρσης πολλών εκ των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν στη Βόρεια Μακεδονία τους πρώτους μήνες από την εκδήλωση της πανδημίας, σχετίζεται με καθαρά οικονομικές λογικές και γίνεται προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες της ήδη εύθραυστης οικονομίας της χώρας.

Μέχρι σήμερα, στη μικρή βαλκανική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί 94.871 κρούσματα κορονοϊού, ενώ 2.946 που νόσησαν από την Covid-19, κατέληξαν.