Στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν στα μέσα Μαΐου τη Σερβία, έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, οι 23 από τους οποίους πνίγηκαν και απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους 31.879 κάτοικοι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εσωτερικών Υποθέσεων της Σερβικής Βουλής.

Παρουσιάζοντας έκθεση της κυβέρνησης της Σερβίας για τις πλημμύρες και τις επιχειρήσεις διάσωσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Αλεξάνταρ Νίκολιτς ανέφερε ότι πλημμύρισαν 2.260 κτίρια στις πόλεις Ομπρένοβατς, Πάρατσιν και Σβιλάινατς και ότι υπήρξε κίνδυνος για άλλα 1.763 κτίρια.

Σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές συμμετείχαν καθημερινά 7.300 εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών και στις 18 Μαΐου έλαβαν μέρος συνολικά 9.592 εργαζόμενοί του.

Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις απομάκρυναν 10.299 κατοίκους στη διάρκεια των πλημμυρών, 2.500 άτομα μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής διαμονής, 690 από τα οποία σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, Ζόραν Τζόρτζεβιτς.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 551 πτήσεις ελικοπτέρων. Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν με τη συνδρομή 10 ελικοπτέρων, τριών αμφίβιων οχημάτων και 43 λέμβων.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση και ο Μπάλσα Μπόζοβιτς από το Δημοκρατικό Κόμμα είπε ότι το κόμμα του εμμένει στη θέση ότι πρέπει να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή ειδικών και των αρμόδιων των τοπικών αυτοδιοικήσεων για να εξεταστεί ό,τι συνέβη.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς, ο οποίος τόνισε ότι εδώ και πάνω από 20 χρόνια δεν υπάρχει πολιτική προστασία και ότι τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την επανασύστασή της.

Ο κ. Μάριτς είπε ότι δεν υπάρχουν μέσα και ότι ο τομέας δεν είναι καλά εξοπλισμένος από τεχνική άποψη αναφέροντας ως παράδειγμα ότι πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένα εκτός δρόμου όχημα.

«Τώρα έχουμε 11 και χρειάζεται συνέχιση της χρηματοδότησης», επισήμανε.

Η έκθεση της κυβέρνησης της Σερβία υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία.