Οι βίαιες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν καλά κρατούν και από τη μία ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά 24% το πρώτο εξάμηνο του 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Πρόκειται για μία ανησυχητική ένδειξη της κλιμάκωσης των μαχών μόλις έξι μήνες πριν από την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε πως θα τερματιστεί η βοήθεια αν δεν σταματήσουν τα βίαια επεισόδια ή η λήψη μέτρων –από πλευράς των υποψηφίων αντικαταστατών του προέδρου Καρζάι- «εκτός συνταγματικού πλαισίου», όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama) κατέγραψε 4.853 θύματα σε μάχες, επιθέσεις αυτοκτονίες και επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Ιουνίου. Μεταξύ αυτών, 1.564 είναι οι νεκροί, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013 και 3.289 οι τραυματίες (+28%).

Ο αριθμός των θυμάτων στις χερσαίες επιχειρήσεις σχεδόν διπλασιάστηκε (+89%) και αντιστοιχεί στο 39% των θυμάτων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ποσοστό των θανάτων από βομβιστικές επιθέσεις, που αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών θανάτων.

«Ο χαρακτήρας της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν άλλαξε το 2014 με κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο επικεφαλής της UNAMA Γιαν Κούμπις, προσθέτοντας ότι «οι επιπτώσεις στους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων των πλέον ευάλωτων Αφγανών, αποδεικνύονται καταστροφικές».

Μεταξύ των πλέον ευάλωτων θυμάτων είναι τα παιδιά (+34% των νεκρών και των τραυματιών, με 295 νεκρά και 776 τραυματισμένα) και οι γυναίκες (+24%, 148 νεκρές και 292 τραυματισμένες).

Η εξαμηνιαία έκθεση, η τελευταία πριν από την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα τέλη του 2014, δημοσιοποιείται τη στιγμή που οι συγκρούσεις μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των ανταρτών Ταλιμπάν είναι σφοδρές, κυρίως στη νότια επαρχία Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν.

Η UNAMA αποδίδει το 74% των απωλειών μεταξύ των αμάχων στους αντάρτες και το 9% στις «φιλοκυβερνητικές» δυνάμεις (8% για τις αφγανικές δυνάμεις και 1% για τις διεθνείς δυνάμεις). Οι υπόλοιπες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί. Απέναντι στη σημαντική αυτή αύξηση, η UNAMA καλεί τις δύο πλευρές να «σταματήσουν τις ρίψεις οβίδων, ρουκετών και χειροβομβίδων» σε κατοικημένες περιοχές.

Το πολιτικό κλίμα είναι επίσης τεταμένο λόγω της εκλογής του νέου προέδρου που θα διαδεχθεί τον Χαμίντ Καρζάι, τον μόνο άνδρα που κυβέρνησε τη χώρα μετά την πτώση του φονταμενταλιστικού καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο υποψηφίων Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και Aσράφ Γάνι για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 14ης Ιουνίου προκαλεί φόβους για αύξηση των εντάσεων μεταξύ των κοινοτήτων. O Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τους δύο υποψηφίους ότι η βία ή τα μέτρα που λαμβάνονται «εκτός του συνταγματικού πλαισίου» πιθανόν να προκαλέσουν τον τερματισμό της αμερικανικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο άνδρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ελπίζει στη διεξαγωγή «ενδελεχούς έρευνας όλων των λογικών κατηγοριών για νοθεία, που θα επιτρέψει να διασφαλιστεί ότι η εκλογική διαδικασία είναι αξιόπιστη», διευκρινίζει η αμερικανική προεδρία. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί την προσφυγή στη βία ή σε ενέργειες εκτός του συνταγματικού πλαισίου». Και στο ενδεχόμενο αυτό «οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη βοήθεια που χορηγούν στο Αφγανιστάν», διευκρίνισε.

Στο μεταξύ, ο Γάνι προηγείται μακράν του αντιπάλου του Αμπντουλάχ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών. Ωστόσο ο Αμπντουλάχ δήλωσε ότι είναι νικητής και αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα τελευταία αποτελέσματα τα οποία, όπως δήλωσε, προέκυψαν από εκτεταμένη νοθεία υπέρ του αντιπάλου του.