Σε νέο πανεθνικό lockdown μπήκε από σήμερα η Ουκρανία, κλείνοντας σχολεία, εστιατόρια και γυμνάσια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα κρούσματα στην Ουκρανία άρχισαν να αυξάνονται και πάλι τον Σεπτέμβριο και έχουν παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 1 εκατ. μολύνσεις με 19.588 θανάτους έως σήμερα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε το lockdown του Ιανουαρίου στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η χώρα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της επιδημίας και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κυμαινόταν στα 12.000-14.000 ημερησίως, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Τα νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης και την απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων, θα είναι σε ισχύ έως τις 24 Ιανουαρίου.

Παρά τις εκκλήσεις για χαλάρωση ή ακόμα και μη επιβολή του lockdown, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ έχουν δηλώσει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την εφαρμογή περιορισμών.

«Με την εφαρμογή μιας αυστηρότερης καραντίνας από αύριο (σ.σ σήμερα, Παρασκευή), θα αποφύγουμε μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό ασθενών με COVID-19 και τη συνηθισμένη εποχική γρίπη», δήλωσε ο Στεπάνοφ, σε χθεσινή ανακοίνωση. «Με αυτό τον τρόπο, θα περιορίσουμε τον φόρτο στα νοσοκομεία, διότι ασθενείς με αυτές τις ασθένειες νοσηλεύονται στα ίδια ιδρύματα».

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και αυτό, σε συνδυασμό με την απόφαση να συνεχίσουν τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς και η λειτουργία ορισμένων μη απαραίτητων καταστημάτων, προκάλεσε επικρίσεις από τις τοπικές αρχές και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τους νέους περιορισμούς.

Η κυβέρνηση λέει ότι η επιβολή περιορισμών μπορεί τώρα να βοηθήσει να αποφευχθεί η ανάγκη για ένα αυστηρότερο lockdown στη συνέχεια που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία.

Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 5% το 2020 και οδηγήθηκε σε ύφεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του αυστηρού lockdown τον Μάρτιο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.