Ακόμα ένα θλιβερό ρεκόρ κατέγραψαν την Τετάρτη οι ΗΠΑ, με 3.259 θανάτους από κορονοϊό μέσα σε μία ημέρα, την ώρα που όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για το εμβόλιο που θα επιφέρει πλήγμα στην πανδημία.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής ειδικών, αναφορικά με το εμβόλιο, στις ΗΠΑ αυξάνονται ραγδαία και τα κρούσματα της covid-19, πιέζοντας το σύστημα υγείας ως εκεί που δεν παίρνει άλλο.

Οι ΜΕΘ σε εκατοντάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αναφέρουν πως αγγίζουν ή έχουν φτάσει στο όριο της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που επικαλείται το Reuters.

Δέκα κοινότητες στην Καλιφόρνια ανέφεραν πως δεν έχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Στην κομητεία Φρέσνο, με ένα εκατομμύριο ανθρώπους πληθυσμό, μόλις 7 κλίνες ΜΕΘ ήταν κενές την Τετάρτη. Στο Σαν Χουάν μόλις πέντε.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό σε όλη τη χώρα έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ με 1-6.271 ασθενείς, αυξημένος κατά 18% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων έφτασε τους 2.259 και τα νέα κρούσματα τα 205.661 ημερησίως, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως ο αριθμός θα αυξηθεί.

Τουλάχιστον 3.253 ασθενείς υπέκυψαν χθες σε επιπλοκές της covid-19, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters. Πρόκειται για την πρώη ημέρα που οι νεκροί ξεπέρασαν- μόλις σε 24 ώρες- τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους το 2001. 

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 289.000 θάνατοι ενώ οι μολύνσεις είναι εκατομμύρια.

Κι αυτό ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα που ο καιρός θα είναι κρύος, ειδικά εάν οι πολίτες συνεχίσουν να αψηφούν τις συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συναθροίσεων μέσα στις γιορτές.

Εκτός από τη δυσβάσταχτη απώλεια των ανθρώπινων ζωών, η πανδημία έχει προκαλέσει χάος και στην οικονομία, με εκατομμύρια εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους.

Εν αναμονή του εμβολίου

Ειδικοί λένε πως οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να αρχίσουν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι πολιτείες καταρτίζουν σχέδια για τη διανομή των εμβολίων, ένα σχέδιο πρωτοφανών διαστάσεων.

Σήμερα συνεδριάζει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα συστήσουν ή όχι στον αρμόδιο οργανισμό FDA (Food and Drug Administration) να δώσει έγκριση για επείγουσα χρήση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Οι ενδείξεις παραπέμπουν σε θετική εισήγηση, όπως φαίνεται από έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο FDA στα οποία επισημαίνεται πως δεν εγείρει το εν λόγω σκεύασμα ζητήματα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας.

Η έγκριση από τον FDA μπορεί να δοθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο, κι έτσι οι πρώτοι εμβολιασμοί να αρχίσουν την Κυριακή ή τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής σύμβουλο του εμβολιαστικού προγράμματος Moncef Slaoui.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί ωστόσο δεν αναμένεται να φέρουν άμεσα αλλαγή στη ζοφερή εικόνα των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν εν όψει και των γιορτών.

Τα πρώτα εμβόλια πάντως θα γίνουν σε ανθρώπους υψηλής προτεραιότητας, μεταξύ αυτών οι υγειονομικοί και οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία.

Ο γενικός πληθυσμός αναμένεται να εμβολιαστεί τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και στο σύνολό του στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει βάλει στόχο τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων πολιτών- περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού – στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, ήτοι έως τις 29 Απριλίου.