Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογ Ράσμουσεν, δήλωσε σήμερα πως η συμμαχία διαπίστωσε περιορισμένη δραστηριότητα των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία η οποία ενδέχεται να υποδηλώνει πως κάποιες ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν

Παράλληλα η Μόσχα ανακοίνωσε πως η φιλοδυτική ουκρανική κυβέρνηση ενισχύει την ένοπλη επιχείρησή της στην ανατολική Ουκρανία και την κατηγόρησε ότι δεν εφαρμόζει μέτρα με στόχο τον τερματισμό της κρίσης.

«Το Κίεβο δεν σταμάτησε, αλλά αυξάνει την τιμωρητική επιχείρηση εναντίον του ίδιου του λαού του και βομβαρδίζει πόλεις στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

Νωρίτερα και για πρώτη φορά στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, το ΝΑΤΟ είχε θεωρήσει κάπως αξιόπιστες τις δηλώσεις της Μόσχας ότι αποσύρει στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα, όπου η ατλαντική συμμαχία υποστηρίζει ότι έχουν συγκεντρωθεί 40.000 ρώσοι στρατιώτες.

«Αργά χθες, είδαμε περιορισμένη δραστηριότητα ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία που ενδέχεται να υποδηλώνει ότι κάποιες απ’ αυτές τις δυνάμεις ετοιμάζονται να αποσυρθούν. Είναι υπερβολικά νωρίς για να πούμε τι σημαίνει αυτό, όμως ελπίζω πως είναι η αρχή για μια πλήρη και αυθεντική αποχώρηση», δήλωσε ο Ράσμουσεν προς δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι προς το παρόν το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δυνάμεων «που είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως» παραμένει κοντά στα ουκρανικά σύνορα και ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να διεξάγει γυμνάσια στην ίδια περιοχή.

«Αν δούμε μια σημαντική, πλήρη και επαληθεύσιμη αποχώρηση, θα είμαι ο πρώτος που θα την χαιρετίσω», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα εκ μέρους της Ρωσίας προς τη σωστή κατεύθυνση της συμμόρφωσης προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της, διιαίτερα καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την Κυριακή σημαντικές προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε.