H Μόσχα ζήτησε από τον ΟΗΕ τη διεξαγωγή «μιας αμερόληπτης έρευνας» για την φωτιά που ξέσπασε σε ένα κτίριο στην Οδησσό της Ουκρανίας στις αρχές Μαΐου με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ανέφερε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, ο Ρώσος αξιωματούχος αναφέρθηκε σε μια επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας που απεστάλη χθες στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και στην οποία «του ζητήθηκε να διεξάγει μια αμερόληπτη έρευνα» για τα γεγονότα στην Οδησσό.

Ειδικά μια τέτοια έρευνα είναι ακόμα πιο αναγκαία, υπογράμμισε ο ίδιος, καθώς «εμπλέκονται χημικά προϊόντα» σε αυτήν την υπόθεση. Δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τα προϊόντα αυτά.

Επιπλέον η Ρωσία θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει σε ένα γαλλικό σχέδιο απόφασης που προβλέπει να παραπεμφθεί ο φάκελος του εμφυλίου πολέμου της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)- για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν.

Απαντώντας σε ένα δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν η Ρωσία προτίθεται να ασκήσει βέτο, ο Τσουρκίνε είπε: «Ναι, απόλυτα», ενώ χαρακτήρισε τη γαλλική πρωτοβουλία ένα «διαφημιστικό κόλπο».

«Θεωρούμε πως το γεγονός ότι ένα τέτοιο σχέδιο απόφασης έχει υποβληθεί προς ψήφιση, συνιστά ένα διαφημιστικό κόλπο, το οποίο θα βλάψει τις κοινές προσπάθειες που κάνουμε προκειμένου να επιλύσουμε πολιτικά την κρίση στη Συρία» επιβεβαίωσε ο ίδιος.