Την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα η Ουκρανία, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα την Κυριακή και εν μέσω πληροφοριών ότι τουλάχιστον οκτώ ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές.

«Στη συνεδρίαση θα υποβάλλουμε στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η Ρωσία θέλει να τορπιλίσει τις προεδρικές εκλογές με κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ από το Κίεβο.

Άλλοι δεκαοκτώ Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν φιλορώσοι αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν θύματα από την πλευρά των φιλορώσων.

Ο στρατός άρχισε στις 13 Απριλίου στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος των οποίων τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «τελική φάση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών.

«Ετοιμαζόμαστε να εκκαθαρίσουμε το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ από τους τρομοκράτες», δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ στην αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Λουχάνσκ κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, με έναν εκπρόσωπο των φιλορώσων να επισημαίνει ότι θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι ουκρανική κυβέρνηση αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή.

Παράλληλα οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με την ουκρανική εθνοφρουρά περίπου 90 χιλιόμετρα από το Λουχάνσκ.