Αμοιβή 50 εκατομμυρίων νάιρα (215.700 ευρώ) σε όποιον μπορεί να δώσει αξιόπιστες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη διάσωση των 200 και πλέον μαθητριών, τις οποίες έχουν απαγάγει ισλαμιστές αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει η αστυνομία της Νιγηρίας.

Οι μαζικές απαγωγές στις οποίες προχώρησε τον περασμένο μήνα η οργάνωση Μπόκο Χαράμ στο βορειοανατολικό απομακρυσμένο χωριό Τσιμπόκ προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο και διαδηλώσεις στη Νιγηρία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενες πιέσεις για να βρεθούν και να διασωθούν οι μαθήτριες, τις οποίες ένας ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης είπε ότι θα «πουλήσει στα παζάρια ως σκλάβες».

Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του «θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τη Νιγηρία» να βρει τις νεαρές κοπέλες που απήχθησαν στα μέσα του Απριλίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τη Νιγηρία να καταδιώξει αυτή την οργάνωση και να βρει τις ομήρους που απήχθησαν», δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

Η απαγωγή αυτή σηματοδοτεί ένα από τα χειρότερα είδη «βάρβαρης τρομοκρατίας, διότι πρόκειται για απαγωγές παιδιών και κατόπιν για εμπορία παιδιών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε τη Δευτέρα την ευθύνη για την απαγωγή των 200 και πλέον μαθητριών και απείλησε πως θα πουλήσει τα κορίτσια αυτά για σκλάβες, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Νιγηρία νωρίτερα φέτος, τον Φεβρουάριο, ο Ολάντ είχε πει ότι «ο αγώνας σας (εναντίον της Μπόκο Χαράμ) είναι επίσης και δικός μας και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να σας προσφέρουμε όχι μόνο την πολιτική μας υποστήριξη αλλά και την (επιχειρησιακή) συνδρομή μας κάθε φορά που είναι απαραίτητο».

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ (η ονομασία της οργάνωσης σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα» στη γλώσσα χάουσα, που μιλούν οι περισσότεροι κάτοικοι στη βόρεια Νιγηρία) έχει πολλαπλασιάσει τις αιματηρές επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Trust, ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν πάνω από 200 ανθρώπους σε μια επιδρομή τους στη βορειοανατολική Νιγηρία τη νύχτα της Δευτέρας — ο απολογισμός αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός.

Οι ένοπλοι, που έφθασαν στο χωριό Γκαμπόρου, στην πολιτεία Μπόρνο, το βράδυ της Δευτέρας κινούνταν με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορτηγάκια και μοτοσικλέτες. Οι λεπτομέρειες για την επίθεση που εξαπέλυσαν έγιναν γνωστές μόλις σήμερα.

«Ακόμη καταμετρώνται οι σοροί των νεκρών. Έχουν μετρήσει πάνω από 200 και ακόμη δεν έχουν τελειώσει», είπε ο Αμπντουλραχμάν Τέραμπ, ένας ομοσπονδιακός βουλευτής που κατάγεται από το χωριό.

Ένας άλλος πολιτικός, ο γερουσιαστής Άχμεντ Ζάνα, είπε ότι οι νεκροί είναι «περίπου 300».
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 16 αστυνομικοί.

Οι ένοπλοι «κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη αγορά, ενώ ορισμένα μεγάλα οχήματα, φορτωμένα με αγαθά προς εξαγωγή, κάηκαν», είπε ένας κάτοικος.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εξάλλου νωρίτερα ότι ο αριθμός των κοριτσιών που απήχθησαν από δύο χωριά την Κυριακή, τρεις εβδομάδες μετά την απαγωγή των εκατοντάδων μαθητριών, ανέρχεται σε 11 και όχι σε οκτώ.

Χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν αποδέχθηκε την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα του για τον εντοπισμό των μαθητριών και την αντιμετώπιση των ισλαμιστών μαχητών στο πλαίσιο μιας διεθνούς κινητοποίησης.

Εξάλλου, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε πως οι πράξεις της Μπόκο Χαράμ ενδέχεται να παραπεμφθούν σε ένα διεθνές δικαστήριο ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.