Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά.

«Θέλουμε μία συμφωνία, αλλά θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field). Είναι ζήτημα ισοτιμίας είναι ζήτημα θέσεων εργασίας και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μία μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιασθούν οι γάλλοι ψαράδες για το Brexit», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην σύνοδο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε. «Εάν δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν μία δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις μελλοντικές του σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», προειδοποίησε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά προφανώς όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος.

Θα ήταν «τρελό» εάν η ΕΕ και η Βρετανία δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο, δηλώνει ο Ολλανδός πρωθυπουργός

Θα ήταν «τρελό» η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε μια νέα εμπορική συμφωνία, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προσερχόμενος στις συνομιλίες για το Brexit με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Θα ήταν τρελό για τον έξω κόσμο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας, οικονομικά και γεωπολιτικά, να έχουμε μια συμφωνία». Πρόσθεσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίλυση της τελευταίας αντιπαράθεσης αναφορικά με την τήρηση από την πλευρά της Βρετανίας της συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ, που κινδυνεύει να υπονομευθεί εάν εγκριθεί ένας νέος νόμος στη Βρετανία, το νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει εντατικοποίηση των συνομιλιών προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit με τη Βρετανία πριν από το τέλος του έτους.

«Νομίζω ότι και πάλι μπορούμε να το επιλύσουμε αυτό εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Μάρτιν σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος».

«Με την COVID-19 να έχει τόσο καταστροφικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τις οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και σε όλη την Ευρώπη, προφανώς οι ηγέτες δεν θέλουν να προκαλέσουν σοκ στους πολίτες, αναφορικά με το τι θα σήμαινε η μη επίτευξη συμφωνίας».