Μόλις μία εβδομάδα μετά το διορισμό τους από τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, οι αναπληρωτές πρόεδροι της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιούρι Φέρμε και Ντάρκο Στάρε υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους.

Η επιλογή νέας ηγεσίας στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο νεοδιορισθείς πρόεδρος Μπόρις Στεφάνετς της Αρχής κατά της διαφθοράς ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος Θετική Σλοβενία (PS) έως τη μέρα του διορισμού του.

Τα πολιτικά κόμματα ζήτησαν την παραίτησή του και ο πρόεδρος της Σλοβενίας έγινε αποδέκτης οξείας κριτικής. Οι επικριτές υποστήριξαν ότι γνώριζε για την κομματική σχέση του κ. Στέφανετς και παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να τον διορίσει επικεφαλής της Επιτροπής που έχει αποστολή να ελέγχει -εκτός των άλλων- τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων.

Ο κ. Παχόρ εμφανίστηκε ανήσυχος για την επιλογή του (ήταν ο μόνος υποψήφιος που έλαβε έγκριση από μία επιτροπή ελέγχου) τονίζοντας ότι θα αποφάσιζε διαφορετικά αν του δινόταν μεγαλύτερος ρόλος στη διαδικασία διορισμού.

Ο κ. Φέρμε, αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στη χθεσινή παραίτηση, επικαλέστηκε «συνθήκες που δεν αποτελούν καλό οιωνό… για το έργο του» και εξέφρασε την ελπίδα, η επόμενη επιλογή του κ. Παχόρ «να μην αφήσει σκιές αμφιβολίες ότι είναι πλήρως σίγουρος για την απόφαση του».

Ο κ. Στάρε είπε ότι ο λόγος της παραίτησής του ήταν η “σιωπηρή αμφιβολία” που εξέφρασε ο κ. Παχόρ για τη διαδικασία επιλογής.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Ωστόσο, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Σλοβενίας ανέφερε ότι ενδεχομένως θα ζητήσει από τον κ. Στέφανετς να αλλάξει άποψη και να αποφασίσει αν μπορεί να επιτελέσει το έργο του με επιτυχία.

Σε σχόλιο για το τέλμα όσον αφορά το διορισμό νέας ηγεσίας στην Επιτροπή, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας, αναφέρεται ότι καταστράφηκαν ντοκουμέντα από τις ακροάσεις των υποψηφίων.

«Τα έγγραφα που καταστράφηκαν ήταν απόδειξη της εξαιρετικά αμφιλεγόμενης διαδικασίας στελέχωσης που έληξε με ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει ο Πρόεδρος Μπορούτ Παχόρ» αναφέρεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται ότι αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι κάτι έχει αποκρυφθεί.

Η παραίτηση των δύο αναπληρωτών προέδρων περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αλλά ήταν η μόνη λογική κίνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέλο», στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η ζημία στο θεσμό ίσως είναι ανεπανόρθωτη.