Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.

«Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι μόνο «η εισβολή και η κατοχή εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία », είναι «η παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και των διεθνών συμβάσεων, αλλά επίσης αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας και της περιοχής» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να «είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση.

Όπως είπε επίσης ο Τζον Κέρι «θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της σε αυτές τις ιστορικές ώρες», και κάλεσε εν νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.