Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, με το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τραβάει το σχοινί και να λαμβάνει από το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) έγκριση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας.

«Σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, την απειλή στις ζωές των Ρώσων πολιτών, τους συμπατριώτες μας και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή της Ουκρανίας (στην αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας), κατατίθεται πρόταση για τη χρήση των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Ουκρανίας μέχρι να ομαλοποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η απόφαση Πούτιν αυξάνει τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης, ενώ ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλείς των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, πως οι πρεσβευτές των χωρών της συμμαχίας θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή, για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

Κατά της διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Ομπάμα-Πούτιν το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση σχετικά με την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η Ρωσία έστειλε άλλους 6.000 στρατιώτες στην περιοχή, το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Συμφερούπολης έκλεισε, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και δεύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κιρόφσκογε που χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ο Καναδάς ανακάλεσε τον καναδό πρεσβευτή στη Μόσχα με τον πρωθυπουργό του Καναδά Στίβεν Χάρπερ να προειδοποιεί ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.