Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασε την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία.

Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».

Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητά την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ, ο Μπαν Κι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει προς την Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα πως η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας.
Η ανακοίνωση του Ολάντ ακολουθεί τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.

Οι δύο άνδρες «μοιράστηκαν την πλέον έντονη ανησυχία τους» μπροστά στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής.

Ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση και «κάλεσε σε μία ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την 3η Μαρτίου».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε το βράδυ του Σάββατου πως «η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία».

Επιπλέον επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα, ενόψει της σοβαρότητας των γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί και μετά τη απόφαση του Ρωσικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».

Πρόκειται για θέση της Βρετανίας που όπως τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον το βράδυ του Σαββάτου την επεσήμανε και στον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή.

«Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις πράξεις του και να δουλέψει ώστε να μειωθεί και όχι να κλιμακωθεί η ένταση. Ο κόσμος παρακολουθεί» καταλήγει η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές θέτουν ερωτήματα για τις επιλογές που έχει μπροστά της η Ουάσιγκτον, μετά την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Ορισμένοι αναλυτές επικαλούνται την περίπτωση της Συρίας, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα και οι συνεργάτες του, είχαν ανεβάσει τους τόνους και ετοιμάζονταν για στρατιωτική επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος, ενώ στο τέλος «υποχώρησαν», όπως υποστηρίζεται, «συμβιβαζόμενοι» με τον Πούτιν και τον Άσαντ.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «βιάστηκε» να μιλήσει χθες το βράδυ, προειδοποιώντας τη Μόσχα για συνέπειες και κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έχει πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, μετά από βρετανικό αίτημα. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, κατά την αποψινή συνεδρίαση του Σώματος δεν αναμένεται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Βιτάλη Τσούρκιν, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, έκανε αναφορά σε «υφιστάμενες συμφωνίες» μεταξύ Μόσχας-Κιέβου και σημείωσε ότι «εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο των εν λόγω συμφωνιών».