Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα, «μέσω της διπλωματίας», σπεύδει αύριο το πρωί στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό «θα συναντηθεί με τους προσωρινούς αρχηγούς της Ουκρανίας» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο Βρετανός ΥΠΕΞ τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χέιγκ ζήτησε από τον ομόλογο του, «η Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Ο Γουίλιαμ Χέιγκ μίλησε επίσης και με τον Γερμανό ομόλογο του Φράνκ-Γουόλτερ Σταϊμάγερ. Οι δύο άντρες συζήτησαν «πιθανές διεθνείς διπλωματικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Την ίδια στιγμή το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία σύμφωνα με την οποία συμβουλεύει όλους του Βρετανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κριμαία «για οιοιδήποτε λόγο», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα παροτρύνει όλους τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην περιοχή να «την εγκαταλείψουν με οποιοδήποτε πρακτικό μέσο. Το υπουργείο εξωτερικών δεν είναι σε θέση να παρέχει οποιοδήποτε προξενική υπηρεσία σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην Κριμαία», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ταξιδιωτική οδηγία.

Από την μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χθες τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και «ειδικότερα τρόπους για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κριμαία». Αυτό είπε εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. «Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

Είπε επίσης ότι ο κ. Πούτιν συμφώνησε με τον Βρετανό ομόλογο του, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχε προγραμματιστεί πριν από την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία .

Επιπλέον οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πώς η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ουκρανία στο δρόμο προς τη σταθερότητα. Παράλληλα συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές , που η προσωρινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας.

Συμφώνησαν επίσης πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να βοηθηθεί η προσωρινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση. Τέλος οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να βρίσκονται σε επαφή για το θέμα αυτό όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνιγκ Στρίτ.