Οι 33 μεταλλωρύχοι που διασώθηκαν στη Χιλή την περασμένη εβδομάδα είχαν ζητήσει να βγουν από το ορυχείο τρεις ώρες πριν από την καθίζηση των πετρωμάτων που τους παγίδευσαν στις 5 Αυγούστου, λόγω των ασυνήθιστων θορύβων που άκουγαν, όμως οι υπεύθυνοι του ορυχείου τους το απαγόρευσαν, σύμφωνα με ένα βουλευτή.

Ο Κάρλος Βίλχες, ένας κοινοβουλευτικός της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης (UDI πλειοψηφία) μέλος μιας επιτροπής έρευνας για τα αίτια του ατυχήματος, βασίστηκε στη μαρτυρία ενός από τους 33, του Χουάν Ιλάνες, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Κοπιάπο (βόρεια), μετά την επιστροφή του στην επιφάνεια της γης.

«Μου ανέφερε ότι άρχισαν να ακούν δυνατούς θορύβους στις 11:00. Ζήτησαν να βγουν έξω αλλά δεν τους έδωσαν την άδεια. θεωρούν ότι οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ευθύνονται για αμέλεια», δήλωσε ο βουλευτής σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera.

Οι 33 μεταλλωρύχοι πέρασαν 17 μέρες χωρίς νέα του έξω κόσμου, σχεδόν χωρίς φαγητό ή νερό, πριν εντοπιστούν από ένα σημείωμα που τοποθέτησαν σε ένα γεωτρύπανο στις 22 Αυγούστου και να απελευθερωθούν στις 13 Οκτωβρίου μετά από μια δραματική επιχείρηση διάσωσης που κόστισε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια και γοήτευσε τον κόσμο.