Ο Έριχ Πρίμπκε πρώην ναζιστής αξιωματικός που πέθανε στην Ιταλία σε ηλικία 100 ετών, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ενταφιάστηκε σε κοιμητήριο φυλακής και χωρίς όνομα στον τάφο του παρά μόνο ένα νούμερο στον σταυρό.

Το θέμα της κηδείας και της ταφής του Γερμανού εγκληματία πολέμου είχε προκαλέσει μεγάλες εντάσεις και η Ιταλία και η Αργεντινή αρνούνταν την ταφή του Πρίμπκε στο έδαφός τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο σημείο που έθαψαν τον Πρίμπκε δεν έχει ακόμα φυτρώσει χορτάρι και φαίνεται ακόμα το φρέσκο χώμα από την πρόσφατη ταφή.

Στην φυλακή που βρίσκεται ο τάφος δεν είχε ενταφιαστεί κανένας τα τελευταία είκοσι χρόνια και το συγκεκριμένο κοιμητήριο είναι γεμάτο αγριόχορτα με τον χρόνο να δείχνει τα σημάδια του στους τάφους και τους σταυρούς που έχουν αρχίσει να καταστρέφονται.

Ο Πρίμπκε είχε καταδικαστεί από τα ιταλικά δικαστήρια σε ισόβια κάθειρξη για την συμμετοχή του στην εκτέλεση 335 φυλακισμένων κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και λόγω προχωρημένης ηλικίας βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στην Ιταλία όπου και πέθανε τον περασμένο μήνα.

Οι ιταλικές αρχές δεν έδιναν την άδεια ταφής του πρώην ναζιστή εγκληματία από φόβο μήπως ο τάφος του γίνει χώρος λατρείας από τους νεοναζιστές.

Η «Λα Ρεπούμπλικα» δείχνει στο ρεπορτάζ της μόνο τις φωτογραφίες του νεκροταφείου της φυλακής, χωρίς να ανακοινώσει τον ακριβή χώρο, τονίζοντας πως ούτε οι φύλακες ούτε ο Δήμος της πόλης γνώριζε τίποτα για τον ενταφιασμό του πρώην αξιωματικού των SS.