Την επιστροφή των κλεμμένων έργων τέχνης του Μονάχου, στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους ή στους απογόνους τους ζήτησε το Συμβούλιο Υλικών Διεκδικήσεων των Εβραίων κατά της Γερμανίας.

«Η περίπτωση αυτή δείχνει την έκταση που είχε η οργανωμένη λεηλασία (των ναζί) στα μουσεία και τις ιδιωτικές συλλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ρούντιγκερ Μάλο, σημειώνοντας ότι οι ιδιώτες συλλέκτες ήταν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, Εβραίοι.

«Ζητούμε να επιστραφούν οι πίνακες στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Δεν γίνεται, όπως στην υπόθεση αυτή, να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που ισοδυναμεί ηθικά με απόκρυψη κλεμμένων αγαθών», τόνισε.

Ο Μάλο επέκρινε επίσης την έλλειψη διαφάνειας στην υπόθεση, επισημαίνοντας ότι είναι μια συνηθισμένη αντίδραση όταν πρόκειται για κλεμμένα έργα τέχνης τα οποία, για ορισμένες οικογένειες Εβραίων, είναι ο τελευταίος κρίκος που τις συνδέει με τους συγγενείς τους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Η Γερμανία έχει επικριθεί και στο παρελθόν ότι η διαδικασία επιστροφής των κλεμμένων που τηρεί είναι υπερβολικά περίπλοκη και δεν χρηματοδοτείται επαρκώς.