Ο ηλικιωμένος που έκρυβε εκατοντάδες έργα τέχνης στο διαμέρισμά του στο Μόναχο επί πολλές δεκαετίες θα μπορούσε να πάρει πίσω 300 πίνακες, εάν είχε κάνει τον κόπο να απαντήσει στις αλλεπάλληλες προσπάθειες των γερμανικών αρχών να επικοινωνήσουν μαζί του.

Οι εισαγγελικές αρχές έκαναν πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τον 80χρονο Κορνέλιους Γκούρλιτ για να του επιστρέψουν ορισμένα από τα κατασχεμένα έργα τέχνης, όπως κατέθεσαν σήμερα στην επιτροπή δικαστικών θεμάτων του κοινοβουλίου της Βαυαρίας. Συνολικά επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του 10 φορές για να του δηλώσουν ότι μπορεί να παραλάβει περίπου 300 πίνακες οι οποίοι είναι αδιαμφισβήτητα δικοί του. Η προέλευση των υπόλοιπων έργων ερευνάται ακόμη καθώς διάφορα μουσεία και οικογένειες Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, υποστηρίζουν ότι είχαν κλαπεί από τους Ναζί ή αποσπαστεί έναντι μικροποσών.

Σήμερα φωτογραφίες άλλων 101 έργων αναρτήθηκαν στον ιστότοπο Lostart.de, σε μια προσπάθεια να ανευρεθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους. Στον ιστότοπο αυτό έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα 219 έργα από τη συλλογή του Γκούρλιτ.

Ο 80χρονος δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εισαγγελείς τον περασμένο Ιανουάριο για να διεκδικήσει τα έργα που του ανήκουν δικαιωματικά και έκτοτε έχει διακόψει κάθε επικοινωνία με τις αρχές. Από τον Μάιο μέχρι σήμερα οι εισαγγελείς επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί του, τηλεφωνικά και με επιστολές, άλλες 10 φορές, χωρίς ανταπόκριση. Μάλιστα, πήγαν και στο διαμέρισμα για να βεβαιωθούν ότι είναι καλά.

«Κατανοούμε ότι είναι ηλικιωμένος», είπε ο εισαγγελέας Ράινχαρτ Νέμετζ, προσθέτοντας ότι συνάδελφοί του μίλησαν με τους γείτονες του Γκούρλιτ οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι τον έχουν δει στη γειτονιά να ψωνίζει. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.