Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σήμερα στη Ράφα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον έξι αιγύπτιοι στρατιώτες, σύμφωνα με σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για πολλές εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη.

Ο στρατός της Αιγύπτου διεξάγει συχνά επιχειρήσεις στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Σινά και της Λωρίδας της Γάζας, για να καταστρέψει σήραγγες που χρησιμοποιούνται για να περνούν λαθραία προϊόντα από την Αίγυπτο στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις ισλαμιστικών ομάδων που έχουν την έδρα τους στο Σινά εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου έχουν αυξηθεί μετά την ανατροπή από τον στρατό του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της χώρας, του Μοχάμεντ Μόρσι, και ακόμη περισσότερο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των οπαδών του τον Αύγουστο.

Στην Αλεξάνδρεια η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να σταματήσει τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Μόρσι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Χιλιάδες οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρίες στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και σε άλλες παράκτιες πόλεις της Αιγύπτου, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

«Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κάιρο μεταξύ οπαδών του Μόρσι που διαδήλωναν και κατοίκων που είναι αντίπαλοί του», δήλωσε μία από τις πηγές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Οι κάτοικοι «ενοχλήθηκαν επειδή οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα για να διαλύσουν τα πλήθη», πρόσθεσε.

Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην επαρχία Σάρκια στο Δέλτα του Νείλου και στην παράκτια πόλη Νταμιέτα, όπου τραυματίστηκε ένας οπαδός του Μόρσι.

(φωτογραφία αρχείου)