Οι σταθμοί του Μετρό στην Λισαβώνα παραμένουν κλειστοί και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι της πορτογαλικής πρωτεύουσας, είναι τεράστια.

Η κινητοποίηση αυτή πλήττει περίπου 500.000 επιβάτες που καθημερινά χρησιμοποιούν το μετρό, και εξ αιτίας της έχει προκληθεί μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στις οδικές εισόδους της πρωτεύουσας.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την απεργία διαμαρτυρόμενοι κατά της «υποβάθμισης» των συνθηκών εργασίας τους και τη μείωση των μισθών τους, όπως ανακοίνωσαν τα εργατικά τους σωματεία, τα οποία κατήγγειλαν επίσης τη μεθόδευση της ιδιωτικοποίησής του.

Η κυκλοφορία των συρμών λόγω της 24ωρης απεργίας, που ξεκίνησε από χθες στη 01:30 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του μετρό «θα επαναληφθεί κανονικά από αύριο το πρωί, στις 06:30».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το δικαστήριο δεν αποφάσισε υπέρ της εξασφάλισης της λειτουργίας ενός ελάχιστου αριθμού συρμών» για την εξυπηρέτηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Η Αναμπέλα Καρβαλιέιρα, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Μεταφορών κι Επικοινωνιών (FECTRANS) ανακοίνωσε ικανοποιημένη όπως αναφέρει το ΑΠΕ πως:

«Οι είσοδοι είναι κλειστές. Το ποσοστό συμμετοχής είναι καλό» ενώ πρόσθεσε πως: «Οι εργαζόμενοι παλεύουν διότι είναι αναγκασμένοι. Η κυβέρνηση μας κλέβει με τα μέτρα λιτότητας».

Οι υπάλληλοι του μετρό αντιτίθενται «στα μέτρα που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει στους μισθωτούς της χώρας» στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, που έχει υπαγορευθεί από τη δανειακή σύμβαση της χώρας με την τρόικα των δανειστών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), ανακοίνωσε το Σωματείο των Εργαζομένων στις Αστικές Συγκοινωνίες (STRUP), που προκήρυξε την απεργία.

Για να μετριασθεί ο αντίκτυπος της απεργίας, ενισχύθηκαν τα δρομολόγια των λεωφορείων.