Την πρόθεση της Βόρειας Κορέας να απαγορεύσει την είσοδο ξένων τουριστών λόγω της εξάπλωσης του κοροναΐου στην Κίνα γνωστοποίησαν σήμερα πολλοί ξένοι τουριστικοί πράκτορες, καθώς ο ιός έχει στοιχίσει εννέα ανθρώπινες ζωές και έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Όπως εξηγεί το Reuters, η πλειονότητα των τουριστών που επισκέπτονται τη Βόρεια Κορέα προέρχονται από την Κίνα, βασικό υποστηρικτή της Πιονγιάνγκ.

Ο Cha Yeonghyeong, επικεφαλής του ταξιδιωτικού γραφείου INDPRK με έδρα την περιοχή Dandong στην Κίνα, δήλωσε στο Reuters πως η εταιρεία του ήδη ενημερώθηκε προφορικά από τον Βορειοκορεάτη εταίρο του χθες σχετικά με την απαγόρευση.

Η εταιρεία καλείται να απαγορεύσει την είσοδο τουριστών από την Κίνα από σήμερα Τετάρτη, απαγόρευση που θα είναι σε ισχύ μέχρι την ανάπτυξη εμβολίου για τον κοροναΐό.

Το γραφείο INDPRK ακύρωσε κρατήσεις και αποζημιώνει τους πελάτες του, ενώ ο Cha τόνισε πως δεν πιστεύει πως η απαγόρευση θα μείνει πράγματι σε ισχύ μέχρι να υπάρξει εμβόλιο.

Η εταιρεία BTG International Travel & Tours επιβεβαίωσε πως έλαβε γραπτό μήνυμα από τον Βορειοκορεάτη συνεργάτη της, που ενημέρωνε πως οι ταξιδιωτικές αρχές της Βόρειας Κορέας έκλεισαν τα τελωνεία από το πρωί της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ετοιμάζει επίσημη ενημέρωση και αργότερα θα ανακοινώσει το πότε θα επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια.

Δύο άλλες κινεζικές τουριστικές επιχειρήσεις με τις οποίες επικοινώνησε το Reuters δεν είχαν λάβει ενημέρωση αναφορικά με την απαγόρευση και λειτουργούσαν κανονικά στη Βόρεια Κορέα.

Η απαγόρευση έχει επηρεάσει και δυτικές τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Οι φόβοι με επίκεντρο τον ιό εντείνονται ενώ εκατομμύρια Ασιάτες μετακινούνται αυτή την εβδομάδα για τις διακοπές του Νέου Έτους. Στην Κίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 440 και οι θάνατοι τους εννέα.

Χθες Τρίτη, κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δηλώσεις Βορειοκορεάτη αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας, ο οποίος αναφερόταν στο ξέσπασμα του ιού στην Κίνα και σε άλλες χώρες και περιέγραφε τα συμπτώματα. Δεν αναφέρθηκε σε τουριστική απαγόρευση αλλά είπε πως η χώρα συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να περιορίσει πιθανές απειλές από τον ιό.

«Πολλές χώρες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού» τόνισε.

Ο τουρισμός είναι μία από τις βασικές οδούς εισροής ρευστού στη Βόρεια Κορέα, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις έχουν θέσει περιορισμούς σε πολλές άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Εκτιμάται πως η Πιονγιάνγκ κερδίζει εκατομμύρια δολάρια από τη σταθερή ροή Κινέζων τουριστών.