Το Ιράν θα πρέπει να σκεφθεί τη διπλωματία ως έναν τρόπο επίλυσης της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμά του, δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μία συνέντευξη που έδωσε σήμερα, σημειώνοντας τα μαθήματα από τις πρόσφατες προσπάθειες να τεθούν εκτός δράσης τα χημικά όπλα.

«Η πρόσφατη απειλή από πλευράς ΗΠΑ για τη χρήση βίας εναντίον της Συρίας, και η επακόλουθη διακοπή προκειμένου να αναζητηθεί η διπλωματία, θα πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη», είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος στη συνέντευξη στο κανάλι των ΗΠΑ.

«Αυτό που πρέπει να βγάλουν από αυτό το μάθημα είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά διπλωματικά» είπε.

Επιβεβαίωσε δημόσια για πρώτη φορά στην εκπομπή «This Week» πως έχει ανταλλάξει επιστολές με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, αλλά είπε: «Δεν έχουμε μιλήσει απευθείας».

Το Ιράν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Δύση για τις πυρηνικές έρευνές του, το οποίο, είπε ο Ομπάμα, «είναι ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα για εμάς απ΄ό,τι το θέμα των χημικών όπλων».

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις διατείνονται ότι το Ιράν προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του είναι απολύτως ειρηνικό. «Νομίζω πως αυτός ο νέος πρόεδρος δεν πρόκειται ξαφνικά να το κάνει εύκολο» πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα ήταν θετικό αν το Ιράν εμπλεκόταν στη σταθεροποίηση της Συρίας, σημειώνοντας πως «στην περίπτωση που το Ιράν εμπλακεί», αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα τού ότι η Ρωσία και το Ιράν αναγνωρίζουν «μια σιδηροδρομική καταστροφή που πλήττει όχι μόνο τους Σύρους, αλλά αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».