Μεγάλη ευθύνη σήκωσε στις μικρές του πλάτες ένα 13χρονο αγόρι, που βρέθηκε στην ενέδρα στο Μεξικό, πιθανώς από καρτέλ ναρκωτικών, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις γυναίκες και έξι παιδιά. Τα πέντε από τα παιδιά έχουν τραύματα από σφαίρες.

Οκτώ παιδιά διασώθηκαν από την επίθεση στο βόρειο Μεξικό, και ο 13χρονος κατάφερε να κρύψει τα έξι αδέλφια του στο ύπαιθρο και στη συνέχεια περπάτησε 23 χιλιόμετρα για να ζητήσει βοήθεια.

Τα θύματα ανήκουν στην οικογένειά LeBaron, η οποία συνδέεται με κοινότητα Μορμόνων που έχει εγκατασταθεί στο Μεξικό εδώ και δεκαετίες.

Ο υπουργός ασφάλειας της χώρας ανέφερε πως η οικογένεια είναι πιθανό να έγινε στόχος από λάθος, ωστόσο μέλη της οικογένειας γνωστοποίησαν πως η κοινότητα, που έχει εκφραστεί κατά των καρτέλ ναρκωτικών, έχει δεχθεί στο παρελθόν απειλές.

Η πολιτεία Σονόρα στο βόρειο Μεξικό είναι αντικείμενο διεκδίκησης από δύο αντίπαλες συμμορίες, τη La Línea, που συνδέεται με το καρτέλ Χουάρες, και τη «Los Chapos», που ανήκει στο καρτέλ της Σιναλόα.

Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως για την ενέδρα συνελήφθη ένα άτομο και ανακρίνεται ως πιθανός ύποπτος. Ο άνδρας βρέθηκε στην πόλη Agua Prieta με ολόκληρο οπλοστάσιο και δύο ομήρους μέσα σε ένα όχημα.

Το χρονικό του τρόμου

Μια ομάδα 17 ατόμων, τρεις μητέρες και τα 14 παιδιά τους, είχαν ξεκινήσει από την κοινότητα La Mora το πρωί της Δευτέρας, με τρία αυτοκίνητα. Λίγο μετά, και τα τρία αυτοκίνητα έπεσαν σε ενέδρες, σε διαφορετικά σημεία, με ενόπλους να τα γαζώνουν.

Ο 13χρονος Devin Langford ταξίδευε με οκτώ από τα αδέλφια του και τη μητέρα του, στο ένα αυτοκίνητο. Η γυναίκα σκοτώθηκε μαζί με δύο αδελφούς του παιδιού. Ο Langford το έσκασε με έξι από τα αδέλφια του και τα έκρυψε στο ύπαιθρο. Μετά περπάτησε έξι ώρες προς τη βάση της κοινότητας, για να ζητήσει βοήθεια.

Μία από τις αδελφές του, η 9χρονη McKenzie, άφησε τα άλλα πέντε παιδιά και περπάτησε για τέσσερις ώρες μέσα στη νύχτα, καθώς ο Devin δεν είχε επιστρέψει. Εντοπίστηκε αργότερα από διασώστες.

Μεταξύ των θυμάτων είναι μία 30χρονη,  τα 8 μηνών δίδυμά της, ένας 12χρονος, μία 10χρονη. Νεκρή είναι και μία 31χρονη ενώ το επτά μηνών μωρό της βρέθηκε ζωντανό, δεμένο ακόμα στο καθισματάκι του, που είχε πέσει στο δάπεδο του οχήματος. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η 31χρονη βγήκε από το όχημα με τα χέρια ψηλά ζητώντας από τους ενόπλους να σταματήσουν να πυροβολούν αλλά την εκτέλεσαν επί τόπου.