Οι δικηγόροι του πληροφοριοδότη που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουάσινγκτον για το επίμαχο τηλεφώνημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απορρίπτουν κάθε υπόθεση ότι ο πελάτης τους συνεργάστηκε με ένα μέλος του Κογκρέσου για να συγγράψει την καταγγελία του, μεταδίδει το ABC News.

«Ο πληροφοριοδότης έγραψε την καταγγελία από μόνος του. Ο δικηγόρος Άντριου Μπακάτζ έδωσε οδηγίες για την διαδικασία, αλλά δεν είχε εμπλοκή στην συγγραφή του εγγράφου, αλλά και δεν το διάβασε μετά την συγγραφή του», δήλωσε στο ABC News ο Μαρκ Ζέιντ, ένας από τους δικηγόρους του πληροφοριοδότη.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πραγματικά, κανένας από τη νομική ομάδα δεν διάβασε την καταγγελία, πριν από την δημοσιοποίησή της από το Κογκρέσο. Για να είμαστε ισότιμα ξεκάθαροι, κανένα μέλος του Κογκρέσου ή στέλεχος του προσωπικού του δεν είχε κάποια πρόσβαση σε αυτή ή την διάβασε πριν την κατάθεσή της, στον Γενικό Επιθεωρητή της Κοινότητας των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Άνταμ Σιφ, προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο πληροφοριοδότης επικοινώνησε με την επιτροπή, πριν να γνωστοποιηθούν ανησυχίες για ενδεχόμενες παραβάσεις, στον γενικό επιθεωρητή.

«Όπως έχει γίνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις, με άλλους πληροφοριοδότες με τις επιτροπές του Κογκρέσου να βρίσκονται υπό ρεπουμπλικανικό, αλλά και δημοκρατικό έλεγχο, ο πληροφοριοδότης ήρθε σε επικοινωνία με την επιτροπή, ζητώντας οδηγίες για το πως να αναφέρει πιθανές παραβάσεις στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της Κοινότητας των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ», σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της επιτροπής, Πάτρικ Μπόλαντ.

«Σε εφαρμογή της πάγιας διαδικασίας, το προσωπικό της επιτροπής συμβούλευσε κατάλληλα τον πληροφοριοδότη να επικοινωνήσει με τον (αρμόδιο) γενικό επιθεωρητή, αλλά και να αναζητήσει νομικές συμβουλές», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα The New York Times ανέφερε πρώτη ότι ο Σιφ «έμαθε για την σύνοψη» των ανησυχιών του πληροφοριοδότη, πριν από την κατάθεση της καταγγελίας, μετά την επικοινωνία που είχε ο φερόμενος (τότε) ως πληροφοριοδότης με έναν βοηθό της επιτροπής, διατυπώνοντας ασαφείς ισχυρισμούς για παραβάσεις που φέρονταν να διέπραξε ο πρόεδρος Τραμπ.

Στην συνέχεια, ο ίδιος βοηθός ενημέρωσε μερικώς τον Σιφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT.

Ο πρόεδρος Τραμπ ερωτήθηκε σχετικά με την αναφορά πριν από μία επίσημη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα, χαρακτηρίζοντας το προκαταρκτικό κείμενο της καταγγελίας, ως αντίγραφο και το χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο».

«Λοιπόν νομίζω ότι είναι σκάνδαλο να έχει προηγούμενη γνώση. Θα προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω: Νομίζω ότι πιθανώς βοήθησε στην συγγραφή του. ΟΚ; Αυτό είναι το πραγματικό νόημα των λέξεων. Νομίζω ότι έτσι έγινε και εκτιμώ πολύ τους NYT που το δημοσίευσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.

«Σε καμία περίπτωση η Επιτροπή δεν διάβασε ή έλαβε προηγούμενα την καταγγελία», έγραψε ο Μπόλαντ στην ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή γνώση των γεγονότων που είχε ο Σιφ, πριν από την επίσημη κατάθεση της καταγγελίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του έχει πολλαπλώς στοχοποιήσει τον Σιφ, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την παραπομπή του, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου.

Ο πληροφοριοδότης έχει εκφράσει την ανησυχία του, για τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ στην διάρκεια του επίμαχου τηλεφωνήματος, αλλά και για την προσπάθεια αξιωματούχων του Λευκού Οίκου να περιορίσουν την πρόσβαση στα αρχεία, που έχει καταχωρηθεί η αναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία.

Στο τηλεφώνημα αυτό, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται να πιέζει τον Ζελένσκι για να επικοινωνήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ και να βοηθήσει με την διεξαγωγή έρευνας για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, σύμφωνα με ένα αρχείο της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος.

Τόσο το Νομικό Γραφείο του Λευκού Οίκου και το υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν ενημερωθεί για τις ανησυχίες από το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο προέδρων, μία εβδομάδα πριν από την ενημέρωση που είχαν για την επίσημη καταγγελία του πληροφοριοδότη, στον αρμόδιο γενικό επιθεωρητή.

Την εξέλιξη αυτή, έχουν επιβεβαιώσει στο ABC News, αρκετοί αξιωματούχοι διαφορετικών υπηρεσιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σε δήλωσή της, που ακολούθησε την δημοσιοποίηση του αντίγραφου της τηλεφωνικής συνομιλίας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Κέρι Κούπερ είπε ότι ο Μπαρ έμαθε για πρώτη φορά για το επίμαχο τηλεφώνημα “όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημερώθηκε σχετικά με την ενδεχόμενη κατάθεση καταγγελίας.”

Ωστόσο, κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν υπήρχε κάποιο δημοσίευμα, σχετικά με κάποια ξεχωριστή επικοινωνία του πληροφοριοδότη, αλλά και για τις επικοινωνίες του Λευκού Οίκου, με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε χθες, τον Σιφ για προδοσία, επικαλούμενος την παράφραση του αντιγράφου της τηλεφωνικής συνομιλίας, στην διάρκεια μιας ακρόασης από το Κογκρέσο του υπηρεσιακού Διευθυντή Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.