Η -πραγματικά- παραμυθένια ζωή στη Δανία

Δέκα λόγοι που καθιστούν πρότυπο τη χώρα


ΚΟΣΜΟΣ
21:57
08/06/2013
Η -πραγματικά- παραμυθένια ζωή στη Δανία
26
loading

Αποτελεί μια χώρα-πρότυπο στην Ευρώπη τόσο για την οικονομική της οργάνωση, όσο και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.


Διαβάστε 10 λόγους που μας κάνουν να ζηλεύουμε τη ζωή στη Δανία....

1. Οι Δανοί είναι στην πρώτη θέση ως προς την ποιότητα ζωής τους. Συγκεκριμένα, οι Δανοί βαθμολογούν τη ζωή τους με 7,8 με άριστα το 10. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς τους φόρους που πληρώνουν, που είναι και οι υψηλότεροι στον κόσμο. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε από σχετική έρευνα όπου αναλύθηκαν συγκεκριμένες χώρες.

2. Οι Δανοί, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να είναι και από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο και το μυστικό τους είναι ότι έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Με άλλα λόγια, οι κάτοικοι της Δανίας έχουν χαμηλότερες προσδοκίες σε σύγκριση με άλλους λαούς, πράγμα που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο εκπλήσσονται ευχάριστα όταν ανακαλύπτουν έστω και μικρά πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, γιατί δεν μπορούν να πάνε χειρότερα.

3. Οι πιο χαρούμενοι εργαζόμενοι ζουν επίσης, στη Δανία, σύμφωνα με έρευνα, καθώς οι Δανοί φαίνεται να είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων χωρών, τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι Δανοί είναι κατά 35% ευτυχισμένοι με τη δουλειά τους, ενώ οι Νορβηγοί και οι Σουηδοί 33% και 32% αντίστοιχα. Εκτός Ευρώπης, 31% είχαν οι Καναδοί, ενώ το 29% μοιράζονται οι Αμερικανοί και οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας.

Στον αντίποδα της έρευνας, δηλαδή ανάμεσα στους πιο δυσαρεστημένους υπαλλήλους στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Έλληνες (13%), μόλις μια θέση πριν από το τέλος, όπου βρίσκονται οι Σλοβάκοι και οι κάτοικοι του Χόνγκ Κόνγκ με 12%. Πού είμαστε εμείς και που είναι οι Δανοί!

4. Στη Δανία οι άνθρωποι είναι τόσο ευτυχισμένοι με τη δουλειά τους γιατί έχουν καταπληκτικά προνόμια. Ένα από αυτά, που είναι από τα σημαντικότερα για μια γυναίκα, είναι η άδεια μητρότητας. Ο μέσος όρος διάρκειας αυτής στη Δανία είναι 52 εβδομάδες και είναι 100% μετά αποδοχών!

5. Ακόμα κι άνεργος να μείνεις στη Δανία, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, η κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει τον εργαζόμενο με το 90% του μισθού του για δυο χρόνια!

6. Στην Κοπεγχάγη, οι χρήστες ποδηλάτου έχουν τεράστια ειδική λεωφόρο για ποδήλατα. Δεν είναι τυχαίο που το 50% των Δανών χρησιμοποιεί το ποδήλατο για να πάει στη δουλειά καθημερινά.

7. Τα πανεπιστήμια της Δανίας παρέχουν 100% δωρεάν εκπαίδευση και είναι πανέμορφα από κάθε άποψη. Επίσης παρέχουν επιπλωμένα δωμάτια σε φοιτητές, με καταπληκτική και μοντέρνα επίπλωση, καθώς και ειδικό χώρος μελέτης με φυσικό φως.

8. Η Δανία είναι γνωστή για τις λειτουργικές ευαισθησίες της στο σχεδιασμό. Σε κάθε είδους σχεδιασμό, από έπιπλα μέχρι εργαλεία.

9.
Η συγκατοίκηση εφευρέθηκε από τους Δανούς και πολλοί Δανοί ζουν κατά τέτοιο τρόπο. Έχουν καταφέρει έτσι να έχουν λιγότερο μαγείρεμα, λιγότερο πλύσιμο και ζουν σαν να είναι όλοι μαζί σε ένα μικρό χωριό.

10. Η αρχιτεκτονική της που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο με πολύ καλά διατηρημένα και καθαρά σπίτια, «Η μικρή γοργόνα», το παραμύθι που τόσο αγάπησαν όλα τα κορίτσια στην παιδική τους ηλικία, τα γλυκά που μερικά είναι από τα νοστιμότερα γλυκά του κόσμου και φυσικά οι Βικινγκς που προέρχονται από τη Δανία και τις γύρω περιοχές είναι μερικοί επιπλέον λόγοι...

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Πέτρος Μ

  Μένω Δανία και τα πράγματα είναι ως εξής. Οι εργαζόμενοι με τα αφεντικά μιλάνε στον ενικό και σε Α όνομα. Το καθεστώς εδώ είναι συλλογικό ο ένας τραβάει τον άλλον και υπάρχει σεβασμός. Πληρώνεις φόρους αλλά με το πρώτο ράγισμα του δρόμου, το πρώτο χιόνι, όχημα είναι απευθείας έξω και δουλεύει, δηλαδή είναι απίστευτο πως το κάνουν. Οι υπηρεσίες είναι εξυπηρετικότατες και σύγχρονες. Οι εργαζόμενοι εκεί δεν κάθονται και τρέχουν πάνω κάτω και στα φέρνουν όλα εκείνοι, έτοιμα. Καθαρότατες πόλεις, οργανωμένες. Δάσος και πόλη είναι ένα προχωράς στο δρόμο και ελάφια είναι δίπλα σου, λίμνες, πάπιες,σκαντζόχοιροι,ερωδιοί κ.α. Προφανώς θα βρεις κ μλκς και εκμετάλλευση αλλά γενικά όχι.
  Αρνητικά. Μια τυφλή πίστη στο σύστημα και την αστυνομία. Δεν είναι μαύρο χάλι όπως εδώ αλλά ώρες ώρες είναι χάπατα. ΣΚΛΗΡΗ αντιμεταναστευτική πολιτική που καταντά απάνθρωπη. Στέλνουν κόσμο σούμπιτο ακόμα και παντρεμένους με παιδιά γεννημένα εκεί που μιλάνε την γλώσσα και δεν ξέρουν τι θα πει άλλη χώρα εκτός Δανίας. Απάνθρωπο. Πληρώνεις τα πάντα και πολλές φορές χωρίς να χρησιμοποιείς ή έχεις αυτό που πληρώνεις μόνο και μόνο γιατί έτσι. Και δεν έχει δεν πληρώνω εδώ. Τράπεζες αμείλικτες δεν πλήρωσες τον πούλο ΑΜΕΣΩΣ. Καλοκαίρι δεν υπάρχει όλο ΒΡΟΧΗ και ξανά ΒΡΟΧΗ. Άντε κανα 27C,30C στα ζόρια. Άσχημη γλώσσα με πραγματικά ηλίθιους κανόνες στο πως γράφετε και πως προφέρετε.
  Γενικά είναι καλοί και ευγενικοί αλλά πολύ σκληροί μερικές φορές. Ότι έχει σχέση με τον νόμο είναι έτσι και αν σε χτυπά ο νόμος άδικα

 2. avatar Γιώργος μίσος δανεζες μίσος Έλληνας

  Η Δανία πιστεύω είναι πρότυπο τη Ευρώπης έχει μεγάλη οργάνωση εχεο Κράτος αλλά εκεί με τόσο κρύο που έχει έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αλκοολισμού κατάθλιψης αυτοκτονίας το χΣίμων βραδιάζει στις 3 και μισό μέτρο να πας θες ταξί είναι ακριβή πόλη ακριβά έξοδα φοροι ασφαλειες ακριβή ζωή είσαι όλη μέρα σπίτι μόνο 2 μήνες είναι καλά αλλά για μονμια δε θα το συνιστούσα καθόλου

 3. avatar HERMES

  ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΙΟΥΝΙΟ ΜΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΦΑΝ...

 4. avatar nikos54321

  Επειδή έχω πάει Δανία για Erasmus , το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι οι Δανοί είναι ευτυχισμένοι απλά επειδή είναι ένας απίστευτα \"αγαθός\" λαός... Μοιάζουν με τους Έλληνες που βλέπουμε στις ταινείες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου (στην αθωότητα), με τα ποδηλατάκια τους στη σειρά, περνάνε μια χαρα, τα αφήνουν και ξεκλείδωτα, και τα \"δανείζονται\" Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί κλπ φοιτητές για να κάνουν βόλτες στην Κοπεγχάγη και οι κακόμοιροι τα ψάχνουν.. Είναι ένας πολύ αγαθός λαός, κάτι σαν πεντάχρονα παιδάκια. Σεβαστό... Απλά εμείς μαζί με Ιταλούς και Ισπανούς αν ζούσαμε στη θέση τους θα νιώθαμε ότι περνάμε πολύ χειρότερα. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας.

 5. avatar takis

  Χωρίς να ξέρω τι γίνεται σ αυτή τη χώρα νομίζω οτι όλες οι μελέτες που μετρούν ανθρώπινη ανάπτυξη , ευτυχία κλπ ειναι τελικά αστείες και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα υπό μελέτη θέματα. Οι σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες με τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και τους δείκτες που εφευρισκουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετρήσουν ποιότητα ζωής. Ειναι πολυπαραγοντικο ζήτημα και συνήθως απο ενα σημείο και μετα τελείως υποκειμενικό.

 6. avatar Perikles

  Πολύ σημαντικό για να πάει καλά μια χώρα είναι να τηρούνται οι νόμοι και αυτό στην Ελλάδα λείπει και από τους ίδιους τους Έλληνες....Μεγάλο μείον της Δανίας, δεν έχει ήλιο και τη θάλασσα όπως εμείς την ξέρουμε .... Καλά όλα αυτά, αλλά και το να ζεις συνέχεια με συννεφιά και βροχή...κι αυτό κατάθλιψη φέρνει....

  1. avatar franklin

   Δεν ζουν όλοι οι Ελληνες κοντά στη θάλασσα.

  2. avatar Gabriel

   @Perikles
   Αυτό που είπες για τους νόμους είναι το Α και το Ω για μία οργανωμένη κοινωνία... +10000....

 7. avatar nikos xasapis

  Επίσης η φορολογία του εισοδήματος εινε κοντά στο 70 %

  1. avatar Δημητρης

   Έτσι είναι .Και εαν δεν κοινοποιήσεις στον εργοδότη σου την φορολογική σου καρτα,το 70 % περίπου του μισθού σου στο τέλος κάθε μήνα, αφαιρείται αυτόματα,και πηγαίνει στο κράτος.

   1. avatar Michaell Tracer

    ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ 30% ΖΟΥΝ ΚΑ΄ΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΛΠ.....

 8. avatar komis

  ... \'\'ανάμεσα στους πιο δυσαρεστημένους υπαλλήλους στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Έλληνες (13%), μόλις μια θέση πριν από το τέλος\'\'. Η Δανία και η... Δαν(ε)ία...

 9. avatar ronny

  αν είσαι εντάξει με το κράτος θα είναι και αυτό μαζί σου, όταν εδώ όλοι προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν την εφορία καλά να πάθουν.

  1. avatar Dons

   οταν και το κρατος ειναι ενταξει και δε σε ταλαιπωρει, σου προσφερει τα απαραιτητα τοτε θα εισαι και εσυ ενταξει. μην μπερδευει τα σωστα κρατη με το ελληνικο (...)

 10. avatar neraida

  το όμορφη χώρα μέσα στο χρώμα και όχι τέρας σαν την αθήνα που είναι γκρίζα και άσχημη !!!!

 11. avatar nat

  Καθαρά σπίτια;;; Ούτε στην Αμερική και στην Αγγλία δεν είδα τέτοια βρώμα, για να μη σχολιάσω ότι το μπάνιο είναι πολυτέλεια στα περισσότερα σπίτια, καθώς μέσα στην τουαλέτα απλά υπάρχει ένα πιστολάκι νερού και ούτε καν ντουζιέρα!!!
  Κι επίσης, αν είναι τόοοοοσο ευτυχισμένοι, γιατί οι δρόμοι της Κοπεγχάγης είναι σπαρμένοι σπασμένα μπυρομπούκαλα κάθε πρωί;;;

 12. avatar Stilitis

  Ναι... Για δοκιμάστε να αρρωστήσετε στη Δανία και θα σας πω εγώ...

  1. avatar Δημητρης

   Τι θέλεις να πεις,?

  2. avatar giwrgos

   Έχω αρρωστήσει στη Δανία και σε μία ώρα περίπου γιατρός ήταν σπίτι μου. Μου παρείχαν επίσης και τα απαραίτητα φάρμακα χωρίς καμία επιβάρυνση.
   Επίσης δεν αναφέρθηκε ότι οι Δανοί φοιτητές αμείβονται περίπου 530 ευρώ απο το κράτος μηνιαίως για να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα τους.

 13. avatar evrodraxmi

  Το κυριότερο ..Η Δανία έχει Εθνικό νόμισμα και δεν θα μπεί ποτέ στην Ευρωζώνη .....Προβλήματα σαν αυτά που έχει η Ελλάδα δεν θα συναντήσει ποτέ .....

  1. avatar Pan7

   Ναι, ενώ εμείς όταν ήμασταν στην Δραχμούλα σου ήμασταν Ελβετία...Για το πόσους Δημοσίους υπαλλήλους έχει η Δανία δεν μας ενημερώσατε....Όπως επίσης evrodraxmi δεν σε είδα να σχολιάσεις για την αποζημίωση που παίρνει ο απολυμένος από το κράτος και όχι από την επιχείρηση που τον διώχνει...Εδώ και να κλέβει ο υπάλληλος πρέπει η επιχείρηση να καταστραφεί για να αποζημιώσει αυτόν τον κλέφτη υπάλληλο για να τον απολύσει...

   1. avatar Tixarpastos

    αστείο επιχείρημα pan7 γιατί το σύνολο των σκανδιναβικών χώρων έχει ποσοστά δημοσίων υπαλλήλων που κάνουν την ελλάδα (η οποία βρίσκετε ΚΑΤΩ από τον μέσο όρο του οοσα ) να θυμίζει γατάκι ..μην διαβάζεις δεξιά αριστερά ,δες τα στοιχεία του οοσα του ίδιου .

    1. avatar Gabriel

     @Tixarpastos
     Το έχω διαβάσει και εγώ αυτό που λες περί ΟΟΣΑ και δεν έχω κάποιο σοβαρό λόγο να πιστεψω οτί είναι ψέμματα...
     Το θέμα μας όμως αλήθεια είναι το πόσοι είναι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι ή το τι παράγουν αυτοί τις ώρες που βρίσκονται στην δουλειά τους? Για να το πω και αλλιώς, έχουν υπάρξει αρκετές έρευνες που λένε πως σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους, οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες και αυτό είναι μάλλον αλήθεια... Δυστυχώς όμως για εμάς, οι υπόλοιποι παράγουν πολύ περισσότερο έργο, μέσα σε λιγότερες εργατοώρες...
     Δέχομαι το γεγονός οτί σε κάποιες περιπτώσεις οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν πολύ πιο σύγχρονα μέσα παραγωγής, αλλά θεωρώ πως το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, είναι η μία κακή νοοτροπία ετών και το χειρότερο είναι πως αυτή η νοοτροπία δεν μπορεί να αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη γυρίζοντας απλά ένα διακόπτη, αλλά με αρκετή προσπάθεια, που παρόλο την κατάσταση της χώρας μας, δεν βλέπω να υπάρχει...

   2. avatar Gabriel

    @Pan7
    Ο \"φίλος\" μας όπου βρεθεί και όπου σταθεί κάνει μία οικονομική προπαγάνδα υπέρ της δραχμούλας, επειδή όλως τυχαίως έχει τα χρήματα του και την επιχείρηση του στο εξωτερικό (συγκεκριμένα στη Βουλγαρία), και αν κάποια στιγμή η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ και επιστρέψει στην υποτιμημένη δραχμούλα, και αυτός αλλά και όλοι οι όμοιοι του θα γίνουν αρκετά πλουσιότεροι, εις βάρος φυσικά όλου του Ελληνικού λαου...
    Εδώ μας έχει πει πως το νόμισμα που θα αποκτήσουμε μετά την έξοδο από το ευρώ, δεν θα υποτιμηθεί αλλά άκουσον άκουσον θα ανατιμηθεί.... Δηλαδή σε λίγο θα μας πει πως η δραχμούλα θα γίνει και το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου... Τρέμε Ελβετικό Φράγκο... Έρχεται η νέα δραχμούλα ή καλύτερα η ευροδραχμούλα...

  2. avatar Gabriel

   http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/541449/to-nomisma-den-tha-upotimithei/

 14. avatar Gabriel

  Χρήστο οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί τραγικά, σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, άσχετα από την πολιτική παράταξη που ανήκει...
  Σίγουρα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ανάμεσα σε αυτές τις αυτοκτονίες που δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση της χώρας και που έγιναν για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Και δυστυχώς αρκετοί από εμάς, για τους δικούς τους πολιτικούς και προπαγανδιστικούς λόγους, βάζουν ηθελημένα όλες τις περιπτώσεις σε ίδιο σακί...
  Και το χειρότερο όλων είναι πως υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί που θεωρούν τους εαυτούς τους σωτήρες της χώρας μας, και που εκμεταλλευονται όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα για το προσωπικό πολιτικό τους όφελος, δηλαδή μόνο και μόνο για να κερδίσουν στις επόμενες εκλογές, λίγα παραπάνω ψηφουλάκια απ\'οτι την τελευαία φορά...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει