Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου ο ακροδεξιός τρομοκράτης Στέφανο Ντέλε Κιάιε, ένας από τους θεωρούμενους ως πρωτεργάτες της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στις 2 Αυγούστου 1980, με 85 νεκρούς και 200 τραυματίες.

Ο Ντελε Κιάιε γεννήθηκε στην Καζέρτα, κοντά στη Νάπολη, το 1936 και μέχρι το 1997 ζούσε ως φυγόδικος στο Καράκας, χωρίς ποτέ να συλληφθεί από την ιταλική αστυνομία, ενώ είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες για τη σφαγή στη Μπολόνια, λόγω «απουσίας πειστηρίων».

Ο Ντέλε Κιάιε υπήρξε στέλεχος του ακροδεξιού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (πρόδρομου του σημερινού «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι) και κατόπιν ίδρυσε την οργάνωση Εθνική Πρωτοπορία (Avanguardia Nazionale).

Η οργάνωση φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δύο δημοσιογράφων στο Βεράνο. Όπως ο Ντελε Κιάιε δήλωνε στο blog της Εθνική Πρωτοπορία τον περασμένο Μάρτιο, «η καταστολή δεν μας κάμπτει, μας πολλαπλασιάζει».

Κατά τη διαμονή του στην Λατινική Αμερική, ο Ντελε Κιάιε είχε συνεργασθεί με τον επονομαζόμενο «Χασάπη της Λιόν» Κλάους Μπάρμπι, για λογαριασμό της δικτατορίας στη Βολιβία τη δεκαετία του ’80.

Κατά την επιστροφή του, μετά την έκδοσή του από τη Βολιβία και την απαλλαγή του από την ιταλική δικαιοσύνη – όπως συνέβη και με πολλούς άλλους ακροδεξιούς υπόπτους για τρομοκρατικές υποθέσεις στο παρελθόν – για τις κατηγορίες της συνέργειας στις βομβιστικές επιθέσεις στη Μπολόνια και στην πλατεία Φοντάνα στο Μιλάνο τον Δεκέμβριο του 1969, ο Ντελε Κιάιε έχοντας εξασφαλίσει την άδεια του δήμου της Ρώμης για να λειτουργήσει η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου της ΑΝ.

Από τις εκπομπές της Avanguardia Nazionale παρήλασαν πολλές προσωπικότητες της ιταλικής δεξιάς, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις, αλλά και υποθέσεις για τις σχέσεις τους με την ακροδεξιά.