Κατάθεση ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία ενός δημοσιογράφου το 2000 έδωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, δίνοντας την ευκαιρία σε υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στην είσοδο του δικαστηρίου.

Ο πρώην πρόεδρος δεν έκανε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο δικαστήριο για να καταθέσει ενώπιον του δικαστή Ιβικέλ Νταμπρεζίλ, ο οποίος προΐσταται στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ζαν Ντομινίκ.

Ο Ντομινίκ, ο οποίος είχε εξοριστεί επί προεδρίας του δικτάτορα Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, είχε δολοφονηθεί στις 3 Απριλίου 2000 στο προαύλιο του ραδιοφωνικού σταθμού Haiti-Inter, ιδιοκτησίας του ιδίου. Από τα πυρά των αγνώστων οπλοφόρων είχε χάσει τη ζωή του και ο φύλακας του σταθμού. Από τότε, 12 ανακριτές ασχολήθηκαν με την έρευνα για την υπόθεση, που έχει όμως αποβεί άκαρπη ως σήμερα.

Ο Αριστίντ, η κατάθεση του οποίου αποτέλεσε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του αφότου επέστρεψε στην Αϊτή το 2011, συνοδευόταν από νυν και πρώην βουλευτές, ενώ αυστηρά μέτρα προστασίας είχαν ληφθεί γύρω από το δικαστήριο στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς.

«Είναι ένα φαινόμενο. Είκοσι χρόνια μετά την εκλογή του, εξακολουθεί να κινητοποιεί τα πλήθη», δήλωσε ο πρώην γερουσιαστής Ζεράλντ Ζιλ, επισημαίνοντας την παρουσία εκατοντάδων υποστηρικτών του Αριστίντ μπροστά από το δικαστήριο. Ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα φτωχά προάστια της πρωτεύουσας.

«Ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε στις εκλογές. Αυτή η κλήτευση για κατάθεση αποτελεί μία ευκαιρία για να κινητοποιήσουμε τα στελέχη μας», επεσήμανε ο γερουσιαστής Φρανκί Εχιούς. Οι εκλογές για τη μερική πλήρωση της Γερουσίας και των δημοτικών συμβουλίων έχει προβλεφθεί να πραγματοποιηθούν έως τα τέλη του έτους, δίχως όμως να έχει οριστεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία.