Σε μια προσπάθεια να κλείσουν την ψαλίδα που τους χωρίζει από τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες θα ρίξουν το βάρος στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στο συνέδριό τους την Κυριακή.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα τους έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του δικού τους υποψηφίου για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.

Οι περίπου 700 σύνεδροι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) οι οποίοι θα συναντηθούν στην πόλη Άουγκσμπουργκ, στην Βαυαρία, αναμένεται να υιοθετήσουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από περισσότερο από έναν μήνα και φέρει τον τίτλο «Για μια νέα κοινωνική ισορροπία στην χώρα μας».

Μεταξύ των μέτρων-σταθμών που υπάρχουν στο πρόγραμμα αυτό βρίσκεται η καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου στα 8,5 ευρώ, την δημιουργία μιας φορολογικής κλίμακας για τους πιο πλούσιους στο 49% έναντι του 42% που είναι σήμερα ή ο καθορισμός πλαισίου στις αυξήσεις των ενοικίων.

Χωρίς να αμφισβητεί τις μεταρρυθμίσεις του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ που υιοθετήθηκαν πριν από δέκα χρόνια και θέσπισαν μέτρα για την «ευελιξία» στη γερμανική αγορά εργασίας προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική η οικονομία της χώρας, το SPD δεσμεύεται τώρα να αμβλύνει ορισμένες από τις ανισότητες που έχουν ενσκήψει έκτοτε.

«Είναι συγκεκριμένα θέματα, τα οποία απασχολούν σήμερα τους εκλογείς και στα οποία οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να κερδίσουν βαθμούς», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Γενς Βάλτερ του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ. Ωστόσο ο ίδιος δεν αναμένει κάποια «θεαματική πρόοδο» από το συνέδριο αυτό.

Το SPD πιστώνεται μόλις το 27% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο πολιτικό βαρόμετρο του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, τα αποτελέσματα του οποίου δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα. Την ίδια ώρα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa του έδινε την Τετάρτη μόνον 23%, δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει συγκεντρώσει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Όπως επισημαίνει ο Βάλτερ, «το πρόβλημα είναι ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία», Πέερ Στάινμπρουκ. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 που επελέγη, ο Στάινμπρουκ δεν έχει καταφέρει να πείσει το εκλογικό σώμα.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο του ZDF, αν ο καγκελάριος της Γερμανίας εκλεγόταν άμεσα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει, η Μέρκελ θα συγκέντρωνε 63% και ο Στάινμπρουκ 27%.