Σε ηλικία 93 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλλέρι, ο οποίος εμπνεύστηκε τον θρυλικό «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο»

Ο Καμιλλέρι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργαζόμενος ως θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής και γνώρισε την επιτυχία ως συγγραφέας μετά τα 60 του.

Έγραψε περισσότερα από 100 βιβλία. Τα βιβλία του με ήρωα τον Μονταλμπάνο βρέθηκαν φορές βρεθεί στην λίστα των μπεστ σέλερ στην Ιταλία, έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχουν εμπνεύσει την τηλεοπτική σειρά που προβάλλει η Rai αλλά και παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Καμιλλέρι κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία 53 ετών, χωρίς να κάνει μεγάλη επιτυχία, και στη συνέχεια εγκατέλειψε για χρόνια τη συγγραφή. Το πρώτο του έργο με πρωταγωνιστή τον Μονταλμπάνο βγήκε το 1994, όταν ο συγγραφέας ήταν περίπου 70 ετών.

Το 26ο βιβλίο της σειράς τοποθετήθηκε στις προθήκες των ιταλικών βιβλιοπωλείων στα τέλη Μαΐου. Το 2006 ο Καμιλλιέρι είχε πει πως είχε ετοιμάσει το «τέλος» του ήρωα-ντετέκτιβ, το οποίο ήταν κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο του εκδότη του.