Αρκετά πιο διαβασμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μεγάλη Βρετανία, τον Ιούλιο του 2018, εμφανίστηκε αυτήν τη φορά όσον αφορά το βασιλικό πρωτόκολλο ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος, τον συνοδεύουν η σύζυγος του, Μελάνια, αλλά και τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του.

Στη συνοδεία του έχουν συμπεριληφθεί επίσης και στενοί του φίλοι, όπως ο Κρις Ρούντι, εκτελεστικός διευθυντής του συντηρητικού οργανισμού ειδήσεων Newsmax, που ήταν προσκεκλημένος στο χθεσινοβραδινό επίσημο δείπνο.

Η συνοδεία του Αμερικανού προέδρου εμφανίστηκε να τον προφυλάσσει από ενδεχόμενες… κακοτοπιές στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με μέλη της βασιλικής οικογένειας. Άλλωστε, όπως σχολιάζει το Politiko, o Τραμπ είναι γνωστός για την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του.

Το κλίμα στις συναντήσεις του προέδρου των ΗΠΑ με την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, τον πρίγκιπα Κάρολο, αλλά και άλλα μέλη της βασιλικής βρετανικής οικογένειας ήρθε σε αντίθεση με τις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου στο Twitter, που προηγήθηκαν των συναντήσεων, αλλά και με το περιεχόμενο των συνεντεύξεων του στα βρετανικά ΜΜΕ.

Το περιβάλλον των ανθρώπων που τον συνοδεύει δεν είναι τυχαίο, καθώς οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου γνώριζαν πως δεν μπορούν να τον σταματήσουν από τις εκρηκτικές αναρτήσεις του στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών και το ξέσπασμά του κατά του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, τον οποίο και χαρακτήρισε ως έναν «παγερά αδιάφορο χαμένο».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι θεώρησαν πως η παρουσία στενών των φίλων των μελών της οικογένειας Τραμπ, αλλά και συμβούλων του, θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά για την επικοινωνία του Τραμπ με τη βασιλική οικογένεια κατά τις προγραμματισμένες συναντήσεις τους, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά της, η πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, φέρεται να προετοιμάστηκε για το επίσημο ταξίδι μέσω της μελέτης συγκεκριμένων πρωτοκόλλων. Μεταξύ αυτών οδηγίες για τον τρόπο βαδίσματος αλλά και για την ομιλία της, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της ενώπιον της βασίλισσας.

«Χάρηκα όταν είδα ότι υπερασπίστηκε τον εαυτό του από τις επιθέσεις του δήμαρχου του Λονδίνου, αλλά αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να αφήσεις στην είσοδο του παλατιού», συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σαν να εμφανίστηκε ένας… άλλος Τραμπ

Πέρα από τους στενούς φίλους του Ντόναλντ Τραμπ και την οικογένειά του, η συνοδεία του αποτελείται από μία μεγάλη ομάδα αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, η υψηλόβαθμη σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέλιανν Κόνγουεϊ, η υπεύθυνη Τύπου, Σάρα Σάντερς, ο υπεύθυνος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Νταν Σκαβίνο, ο σύμβουλος επί πολιτικών θεμάτων, Στίβεν Μίλερ, αλλά κι ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν με την σύζυγό του.

Πέρα από την παρουσία των μελών της οικογενείας του και των συμβούλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία σειρά συνεντεύξεων που προηγήθηκαν της άφιξης του στη Μεγάλη Βρετανία, χαρακτήρισε ως «κακιά» την Μέγκαν Μαρκλ, άσκησε κριτική στους χειρισμούς της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για το Brexit και τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ενώ έδειξε ξεκάθαρα την πολιτική προτίμησή του στον Μπόρις Τζόνσον, ως πιθανού διαδόχου της Μέι στην πρωθυπουργία της χώραςς.

Αμέσως μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One) εμφανίστηκε ένας… πιο διπλωματικός Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε στωικά δίπλα στην βασίλισσα Ελισάβετ στη δυτική βεράντα του παλατιού (Buckingham Palace) για να παρακολουθήσει την παρέλαση της βασιλικής φρουράς, ενώ τοποθέτησε το χέρι του πάνω από την καρδιά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια επιθεώρησε το τιμητικό άγημα μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο, ενώ ακολούθησε υπάκουα την βασίλισσα, μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής.

Αργά χθες το απόγευμα, ήταν εκτός του Twitter, απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι τσάι με τον πρίγκιπα Κάρολο και την σύζυγό του Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης.

«Το τμήμα της επίσκεψης στο Λονδίνο πηγαίνει πραγματικά καλά. Η βασίλισσα, αλλά κι ολόκληρη η βασιλική οικογένεια είναι φανταστικοί. Η σχέση μας με την Βρετανία είναι πολλή δυνατή», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των συναντήσεών του και του επίσημου δείπνου.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν ο πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε σχετικά με τα βασιλικά πρωτόκολλα πριν από την επίσκεψη, η Τζούντι Τζέιμς που είναι ειδική σε θέματα γλώσσας του σώματος στη Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε στην εφημερίδα The Daily Telegraph ότι ο πρόεδρος εμφανίστηκε να έχει μελετήσει το πρωτόκολλο, σε σύγκριση με την προηγούμενη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα, τον περασμένο Ιούλιο.

«Ο ίδιος έδειχνε ότι ήξερε τι έκανε πολύ περισσότερο. Την τελευταία φορά υπήρξε ένας βαθμός αμηχανίας. Αυτή την φορά, ενέπνεε περισσότερο σεβασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζέιμς.

Υπάρχουν μία σειρά από κανόνες για την αλληλεπίδραση με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στη Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε η Άνγκελα Λεβίν, βασιλική βιογράφος. «Ποτέ δεν μιλάς πρώτος στην βασίλισσα. Περιμένεις να σου μιλήσει εκείνη. Ποτέ δεν την προσπερνάς. Στην περίπτωση που σταματήσει να τρώει, σταματάς να τρως», παρατήρησε.