Η κούρσα της πλήρωσης των κορυφαίων ευρωπαϊκών πόστων έχει ξεκινήσει και ήδη οδηγεί στην έκφραση αντίθετων θέσεων εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ο πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι η πλειοψηφία του σώματος τάσσεται υπέρ της διαδικασίας του Spitzenkandidat (κορυφαίου υποψηφίου), ενώ ο ηγέτης των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει το σύστημα του ορισμού του επικεφαλής του συνδυασμού με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την παρούσα μορφή του.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επιλέξουν τον επικεφαλής της πλειοψηφούσας ομάδας ως πρόεδρο της Κομισιόν, δήλωσε ο Ταγιάνι.

Αντίθετα, ο Γκι Φερχόστατ επέμεινε ότι είναι σημαντικό ο πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν να αντιπροσωπεύει ευρεία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιέζει σκληρά υπέρ του συστήματος των Spitzenkandidaten, αλλά δυστυχώς σκότωσαν την νομιμοποίησή του όταν καταψήφισαν τις υπερεθνικές λίστες. Ενας Spitzenkandidat για τον οποίο δεν μπορείς να ψηφίσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη απλώς δεν είναι σοβαρός», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ.

Από την πλευρά του ο Spitzenkandidat του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για «όλους τους αναγκαίους συμβιβασμούς» για τον διορισμό του προέδρου της Κομισιόν.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τοποθετήθηκε αφού οι επικεφαλής των κομμάτων της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν από τους ευρωπαίους ηγέτες που συναντώνται αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες να ορίσουν το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωση που συμφωνήθηκε κατά την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του νέου κοινοβουλίου, η διάσκεψη των προέδρων ανακοίνωσε ότι επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σεβασθεί την διαδικασία του Spitzenkandidat.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην διαδικασία του «κορυφαίου υποψηφίου», σύμφωνα με την οποία ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν έχει γνωστοποιήσει το πρόγραμμά του /της πριν από τις ευρωεκλογές και πραγματοποίησε πανευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε στην συνέχεια ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να προέρχεται από την λίστα των προσώπων που έκαναν προεκλογική εκστρατεία για το πόστο. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τον ίδιο, τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Φρανς Τίμερμανς και την φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η εκ των επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Σκα Κέλερ δήλωσε από την πλευρά της ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να παρακάμψουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ώρα μία γυναίκα να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής.