Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη πως σημειώθηκε έκρηξη σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως ανέφεραν πρόσφατα ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ενημερωθήκαμε ότι το Ιράν διαψεύδει ότι υπήρξε κάποιο συμβάν στο Φορντό. Αυτό συνάδει και με τις δικές μας παρατηρήσεις», δήλωσε η Γκιλ Τιούντορ, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε αμερικανικό συντηρητικό ιστότοπο και αναπαράχθηκαν από άλλα δυτικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μια έκρηξη σημειώθηκε στις 21 Ιανουαρίου στο Φορντό, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του οποίου είναι κρυμμένες σε ένα βουνό κοντά στην ιερή πόλη Κομ, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 200 άνθρωποι.

Τη Δευτέρα το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές χαρακτηρίζοντάς τις «δυτική προπαγάνδα» που έχει στόχο να επηρεάσει το αποτέλεσμα των επερχόμενων διαπραγματεύσεων της χώρας με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι εγκαταστάσεις στο Φορντό, η ύπαρξη των οποίων αποκαλύφθηκε το 2009, βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία)