Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε «πεπεισμένος» για το γεγονός ότι οι Βρετανοί θα αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν γίνει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

«Είμαι πεπεισμένος ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος, οι Βρετανοί πολίτες θα αποφασίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ και θα συνεισφέρουν στην οικοδόμηση του μέλλοντός της», δήλωσε σε ακροατήριο από επιχειρηματίες και πολιτικούς, που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός.

Ο Μόντι δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον για το πλεονέκτημα που υπάρχει αν τεθεί στους ανθρώπους το «πραγματικό ερώτημα, και όχι περιθωριακά ερωτήματα», σχετικά με το πώς η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει έξω από ορισμένες κοινές πολιτικές.

«Αν θέσετε το θεμελιώδες ερώτημα: προτιμάτε, Βρετανοί πολίτες, το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να βγούμε από την Ε.Ε., δεν ξέρω τι θα πουν οι Βρετανοί πολίτες, αλλά είμαι πολύ σίγουρος για το γεγονός ότι όλα τα κόστη και τα οφέλη αυτής της απόφασης θα καταστούν σαφή, και πιστεύω ότι αυτό θα διευκολύνει μια απόφαση προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων», τόνισε ο Μόντι.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε σήμερα υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών να οργανώσει έως το τέλος του 2017, ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, με κίνδυνο να αποξενωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους του.