Οι ένοπλοι αντάρτες της Βόρειας Ιρλανδίας μπορούν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις κατά της Βρετανίας, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι η αλ Κάιντα εξακολουθεί να αποτελεί «μία πραγματική απειλή».

Ο Τζόναθαν Έβανς προειδοποίησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την αυξανόμενη απειλή που αποτελούν η Σομαλία και η Υεμένη, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει «μία συνεχής αύξηση της τρομοκρατικής δράσης και της φιλοδοξίας» των ενόπλων ανταρτών της Βόρειας Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

Περισσότερες από 30 επιθέσεις, ή απόπειρες επιθέσεων, από ομάδες ένοπλων ανταρτών της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν σημειωθεί φέτος, ενώ πέρυσι έφτασαν τις είκοσι, σημείωσε ο επικεφαλής της MI5.

Η ΜΙ5 ασχολείται και με «τη διεθνή τρομοκρατία», κυρίως αυτή που συνδέεται με την αλ Κάιντα. «Το γεγονός ότι αποκαλύπτονται αρκετά συχνά πραγματικές συνωμοσίες αποδεικνύει ότι η αλ Κάιντα και οι ομάδες που συνδέονται με αυτήν έχουν πάντα στόχο να επιτεθούν στη Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο Έβανς.

Ο Τζόναθαν Έβανς υπογράμμισε επίσης ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο αποτελούν μία χωρίς προηγούμενο πρόκληση από άποψη ασφάλειας.