Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε σήμερα να παράσχει διαβεβαιώσεις σχετικά με τις σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς τες «ισχυρές» κι «αποτελεσματικές», παρά τα «σύννεφα» επί μιας σειράς θεμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες τους τελευταίους μήνες.

Ο Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα στο Ελιζέ την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, έναν μήνα μετά την υπογραφή της συνθήκης φιλίας στο Άαχεν.

«Η σχέση μας είναι ισχυρή, αποτελεσματική και μας επιτρέπει να εγείρουμε, η κάθε πλευρά, θέματα που μερικές φορές θεωρούνται πως είναι περιοριστικά και προκαλούν αντιπαραθέσεις (στη Γερμανία και τη Γαλλία), κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό» είπε ο Μακρόν, πριν από τη συνάντηση εργασίας με τη Μέρκελ.

Αυτό ακριβώς «μας επιτρέπει να είμαστε δύο παίκτες ολοένα και πιο κοντά ο ένας στον άλλο, που συντονίζονται ολοένα και καλύτερα κι ενεργούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο μια Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, πιο κυρίαρχη (…) και πιο δημοκρατική. Αυτό αναμένω τους επόμενους μήνες για εμάς τους δύο μαζί» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε με αυτόν τον τρόπο σε μια ερώτηση, που του έθεσε μία δημοσιογράφος σχετικά με την ύπαρξη «εντάσεων» μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού, ιδίως στο θέμα της πώλησης όπλων από τη Γαλλία στη Σαουδική Αραβία ή το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2, στον απόηχο της υπογραφής από τους δύο ηγέτες, την 22α Ιανουαρίου, της συνθήκης του Άαχεν για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

«Μετά την υπογραφή της συνθήκης, καταγράψαμε αξιοσημείωτη πρόοδο» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ, η οποία επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «συμβιβασμοί».

«Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει όταν η Γερμανία κι η Γαλλία υποβάλλουν κοινές ιδέες» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της προόδου που επιτεύχθηκε μετά την άφιξή του στο Ελιζέ πριν από 20 μήνες.

«Καταφέραμε μαζί να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση (…) για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης ή για μια πρωτόγνωρη εταιρική σχέση στον τομέα της άμυνας» επισήμανε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγγελα Μέρκελ θα ξανασυναντηθούν την 21η και 22α Μαρτίου στο πλαίσιο της ανοιξιάτικης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διεξαχθεί μία εβδομάδα πριν από την προβλεπόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.