Υπέρ του Μόντι και κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάχθηκε ανοιχτά ο επικεφαλής των κεντροδεξιών ευρωβουλευτών της παράταξης του «Καβαλιέρε», Μάριο Μάουρο, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επέκρινε με δριμύτητα την απόφαση απόσυρσης της στήριξης του συνασπισμού Λαός της Ελευθερίας από την κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ιταλία.

«Ελπίζω αυτή την στιγμή αλλοφροσύνης να ακολουθήσει μια περίοδος που να χαρακτηρισθεί από πραγματική ανάληψη ευθυνών, ώστε να καταλάβουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται τον Μόντι και στο μέλλον», τόνισε ο Μάουρο.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Κόμματος Λαός της Ελευθερίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κρατά ανοικτές τις πόρτες του σε εκείνους θέλουν να συνεχίσουν να ακολουθούν την παράδοσή του και απευθύνει έκκληση συστράτευσης σε όσους δεν αισθάνονται λαϊκιστές».

«Είναι εξωπραγματικό να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας λέγοντας ότι για αυτά ευθύνεται η Ευρώπη», υπογράμμισε ο Μάουρο, «φωτογραφίζοντας» τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τον Μπερλουσκόνι, προσπάθησε να υπερασπισθεί η ευρωβουλευτής του κόμματός του Λίτσια Ροντζούλι, η οποία ζήτησε από τον Μάριο Μάουρο να παραιτηθεί από την θέση του εκπροσώπου του κόμματος στις Βρυξέλλες και υπογράμμισε ότι «αν υπάρχει ένα κόμμα που διατηρεί αποστάσεις από τον λαϊκισμό, αυτό είναι, ακριβώς, ο Λαός της Ελευθερίας».

Η θέση της, όμως, όπως τονίζουν παρατηρητές, είναι μάλλον μειοψηφική στις τάξεις των ευρωβουλευτών του κόμματος του μεγιστάνα του Τύπου.

Οι περισσότεροι εξ αυτών βλέπουν με σκεπτικισμό τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού εναντίον των εταίρων της Ιταλίας στην Ε.Ε., ιδίως ενάντια στην πολιτική της Γερμανίας και προσωπικά κατά της καγκελάριου Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κληθεί να εξηγήσει αναλυτικά την στάση του αυτή την εβδομάδα, στην συνεδρίαση του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Αν δεν παρουσιαστεί, ενδέχεται να κινδυνεύσει ακόμη και την διαγραφή, διότι μια τυχόν απουσία του θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόρριψη των θέσεων και αξιών του ΕΛΚ.

Ο Μπερλουσκόνι φέρεται να «εξήγησε» ήδη τηλεφωνικά στους υπεύθυνους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι στην πραγματικότητα, δεν είναι αντιευρωπαϊστής, αλλά η σκληρή γλώσσα κατά της Γερμανίας, τον βοηθά να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματός του, στην προεκλογική εκστρατεία.